Bundesbank: stabiel EMS vergt meer dan lagere lire

BONN, 16 SEPT. De waardevermindering van de lire van het afgelopen weekeinde, met zeven procent ten opzichte van de andere valuta in het Europees Monetair Systeem (EMS), was eigenlijk een te beperkte maatregel. Bundesbank-president Helmut Schlesinger erkent dat een bredere herschikking van de vaste valuta-verhoudingen binnen het EMS niet goed mogelijk was, maar houdt er rekening mee dat nog deze week, voorafgaand aan het Franse referendum over de Europese verdragen van Maastricht (komende zondag), andere zwakke munten onder druk zullen raken.

Dit zegt Schlesinger in een gesprek met het Handelsblatt en de Wall Street Journal, waaruit het gezaghebbende Duitse blad vanmorgen alvast een uittreksel gaf. Op de valutamarkten wordt een herschikking binnen het Europees Monetair Stelsel nog voor het weekeinde verwacht.

Schlesinger zegt niet met zoveel woorden dat er afgelopen weekeinde ook iets had moeten worden gedaan aan de zwakke positie van het Britse pond, dat gisteren fluctueerde rond de vaste EMS-ondergrens (2,78 mark). Maar in Groot-Brittannië, waar de rente vandaag met 2 procent is verhoogd om de plaats van het pond binnen het EMS te verdedigen, zijn zijn opmerkingen kennelijk wel zo verstaan.

Want na ongeruste telefoontjes uit Londen, waar de inhoud van het Schlesinger-interview gisteren al bekend werd, heeft de Bundesbank inmiddels meegedeeld dat het interview nog niet is goedgekeurd en dat de citaten waarover de Londense City nerveus is geraakt ook niet goedgekeurd zullen worden. Het Handelsblatt blijft er echter bij dat de woorden van Schlesinger correct zijn weergegeven, het blad zal het interview morgen integraal afdrukken.

In dat interview onderstreept Schlesinger dat de Bundesbank er vorige week vrijdag zelf bij de Duitse regering op heeft aangedrongen een politiek initiatief te nemen om de positie van de lire binnen het EMS veranderd te krijgen. De Bundesbank stond vrijdag voor de keus om “het raam dicht te doen” of door een miljardenrun op de D-mark te worden overspoeld. Ook het besluit van maandag om de Duitse disconto- en lombardrente iets te verlagen was niet onder politieke druk genomen, aldus de bankpresident, die wel toegeeft dat het “ongelukkig” was dat politici (de ministers van financiën van de EMS-landen) al in het weekeinde een Duitse renteverlaging aankondigden.

Schlesinger is het absoluut niet eens met de opvatting van de Franse president, Mitterrand, dat politieke directieven beslissend zullen zijn voor het beleid van de toekomstige, in het EMU-verdrag afgesproken, Europese centrale bank. De tekst van de verdragen van Maastricht spreekt voor zichzelf, ook als de Europese monetaire unie een feit is heeft die bank de verzekering van de stabliteit van de toekomstige Europese munt als eerste taak, die zij onafhankelijk van politieke aanwijzingen moet uitvoeren, zegt Schlesinger.

    • J.M. Bik