Beurs lager door valuta-onrust

AMSTERDAM, 16 SEPT. De Amsterdamse effectenbeurs is net als de andere Europes beurzen in de greep van de onrust op het valutafront. Eerst werd de Britse renteverhoging bekend en rondom het middaguur de verlaging van het Nederlands disconto. Op dit laatste bericht reageerde de obligatiemarkt enthousiast met flinke koersstijgingen.

AMSTERDAM Het gros van de hoofdfondsen noteerde vanmorgen lager, waardoor de stemmingsindex aan het eind van de ochtend 110,6 noteerde, 1,7 punt lager dan gisteren. De markt wendde zich steeds duidelijker in neerwaartse richting. Unilever opende op 186,90 en was aan het eind van de ochtend 185,70 gulden waard. Akzo zakte van 145,50 naar 144,50 gulden. Dit verloop lieten de meeste fondsen zien.

Een uitzondering vormde Koninklijke Olie. Het oliefonds, dat tegen de stroom in 1 gulden aan de koers wist toe te voegen op 143,60 gulden. Volgens de handelaar is er op het ogenblik van Amerikaanse zijde zonder bepaalde aanleiding veel vraag.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street zijn gisteren fors gedaald. De Dow Jones-index van dertig toonaangevende fondsen verloor 48,92 punten om te sluiten op 3,327,30. Daarmee was het grootste deel van de maandag geboekte winst van zeventig punten weer verdwenen. De aandelenmarkt reageerde op een zwakke obligatiemarkt en op een toenemend gevoel van onzekerheid over de economische ontwikkeling in de Verenigde Staten.

LONDEN De Londense beurs hield vanmorgen al rekening met een daling van de Britse rente. De FTSE-100 daalde aanvankelijk ruim drie procent. Na de bekendmaking van de verhoging met 2 procent trok de FTSE weer aan. Rondom het middaguur noteerde de FTSE 2312,2 punten, 57,8 punt lager dan gisteren.

FRANKFURT Op de Duitse effectenbeurs daalden de koersen vanmorgen. Het Dax-30-koersgemiddelde daalde in de loop van de morgen met 21,33 punten naar 1.565,71.

TOKIO Door een negatief sentiment zakte het Nikkei-koersgemiddelde op de beurs van Tokio vandaag weg. De Nikkei daalde 526,70 punten tot 17.944,70, ofwel een verlies van 2,8 procent. De koersen werden gedrukt door winstnemingen en verkoopprogramma's.