98 doden bij branden in 1991

De brand in het Haagse pension De Vogel is de grootste sinds 1983 wat het aantal slachtoffers betreft. In dat jaar kwamen dertien mensen om het leven en raakten 25 gewond bij een brand in seksclub Casa Rosso in Amsterdam. Die brand was aangestoken door een boze ex-medewerker.

In 1991 kwamen 98 mensen om het leven bij branden, dat was evenveel als het jaar ervoor. De laatste jaren schommelt het aantal doden door brand tussen de 70 en de 100. Alleen 1989 was een uitschieter, toen stierven 123 mensen bij branden.

Van de 11.940 branden die in 1990 zijn geteld, kwamen er 474 voor in de horecasector, volgens cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Over dit jaar zijn nog geen gegevens bekend.

De horeca staat bij de verzekeringsmaatschappijen niet te gunstig bekend als het gaat om brandveiligheid. Sinds 1983 hanteren brandassuradeuren een horeca-clausule waarin specifieke eisen worden gesteld aan de verzekerde instelling.