Warenhuis Ter Meulen vraagt surséance aan

De uit zes zaken bestaande warenhuisketen Ter Meulen heeft vandaag uitstel van betaling aangevraagd.

Ter Meulen, onderdeel van het detailhandelsconcern Goudsmit, heeft in hoge mate te lijden van de kopersstaking die de warenhuizen in Nederland treft, zo heeft de directie vanmorgen bekendgemaakt. Ter Meulen exploiteert zes warenhuizen in Rotterdam, Spijkenisse, Dordrecht, Zoetermeer en Almere. Bij Ter Meulen werken 600 mensen.

Tegenvallende marktomstandigheden hebben geleid tot een aanzienlijk verlies en een ernstig liquiditeitstekort, waardoor Ter Meulen niet meer aan haar betalingsverplichtingen kan voldoen. Goudsmit heeft voor de ontwikkelingen bij Ter Meulen een voorziening getroffen van enkele miljoenen guldens. Eerder maakte Goudsmit bekend dit jaar rekening te houden met aanzienlijk lagere resultaten. In 1991 behaalde Goudsmit een omzet van 244 miljoen gulden en werd 7 miljoen gulden verdiend.

Goudsmit is, behalve van Ter Meulen, houdstermaatschappij van Jamin, The Society Shop, Sweetheart en Lipstick Nederland en heeft totaal ongeveer 1200 mensen in dienst. Grote aandeelhouders van Goudsmit zijn Wolters Schaberg (52 procent) Fortis (bijna 10 procent) en Zwolsche Algemeene (ruim 5 procent).