VS hopen op groei economie door verlaging Duitse rente

WASHINGTON, 15 SEPT. De Amerikaanse regering heeft de verlaging van de Duitse rente gisteren verwelkomd als “een belangrijk keerpunt”. Het besluit van de Bundesbank wordt beschouwd als een belangrijke impuls voor de kwakkelende Amerikaanse economie.

Een regeringswoordvoerder noemde de renteverlaging “een zeer belangrijke gebeurtenis” voor de wereldmarkt. De woordvoerder weigerde antwoord te geven op de vraag of de verlaging van de Duitse rente met 0,25 procentpunt voldoende is om de wereldmarkt op langere termijn een impuls te geven. De regering ziet de stap van de Bundesbank als een signaal dat Duitsland een nieuwe koers vaart en dat de rente niet omhoog zal gaan.

De lagere rente in Duitsland is gunstig voor de Amerikaanse economie. Door groei van de wereldeconomie zal de vraag naar Amerikaanse produkten toenemen. Bovendien geeft de lagere rente in Duitsland lucht aan de Federal Reserve (Fed, het stelsel van centrale banken in de VS) om de rente in Amerika te verlagen en zo de economische activiteit te stimuleren.

De woordvoerder wilde geen mededelingen doen over een eventuele renteverlaging door de Fed. (AP)