Vluchtelingen niet voor opvang naar legerplaats

DEN HAAG, 15 SEPT. Een groep van 300 vluchtelingen uit het voormalige Joegoslavië wordt niet, zoals oorspronkelijk de bedoeling was, in de legerplaats Crailo ondergebracht. De groep gaat morgen voor opvang naar een voormalig legerkamp in Schalkhaar. De vluchtelingen maken deel uit van de ruim 600 vluchtelingen die vorige week in Nederland arriveerden.

Het Rode Kruis wilde de vluchtelingen niet in Crailo opvangen, omdat in de nabijgelegen Palmkazerne schietoefeningen worden gehouden. Opvang van vluchtelingen die uit een oorlogsgebied komen is volgens het Rode Kruis niet te verenigen met schietoefeningen. De gemeenten Bussum, Laren en Hilversum hadden daar al eerder op gewezen, maar Defensie zegt geen alternatieve plaats voor de schietoefeningen te hebben. Vertegenwoordigers van WVC, Defensie en Rode Kruis voerden omstreeks het middaguur overleg over opvang in Crailo.

Voor de opvang van ontheemden heeft de interimstichting opvang asielzoekers ook de beschikking gekregen over 100 plaatsen in Wageningen, in een centrum dat aanvankelijk voor asielzoekers was bedoeld. Gisteren zijn er ruim 80 ontheemden uit het voormalige Joegoslavië ondergebracht.

Vandaag is vanaf het Centraal Station in Utrecht weer een trein van het Rode Kruis vertrokken die in de Kroatische hoofdstad Zagreb de tweede groep van 500 vluchtelingen ophaalt. Ze zijn door de Kroatische overheid geselecteerd voor opvang in Nederland. Twee weken geleden arriveerde de eerste groep van 500 vluchtelingen in Nederland. Onder hen bevonden zich enkele gewonde militairen die direct te kennen gaven zo snel mogelijk naar het front terug te willen. Inmiddels zijn zes Bosnische militairen naar hun vaderland teruggekeerd, acht staan op het punt van vertrek.