Vijf aanslagen in Peru na arrestatie Guzman

LIMA, 15 SEPT. Twee dagen na de arrestatie van de leider van de Peruaanse terreurbeweging Sendero Luminoso ("Lichtend Pad') werd de hoofdstad Lima gisteren opgeschrikt door vijf aanslagen, waarbij een dode en ten minste zeven gewonden vielen.

Aangenomen wordt dat het om vergeldingsacties gaat van het "Lichtend Pad' voor de arrestatie van Abimael Guzman Reynoso. De toestand in Lima was gisteren gespannen en overal waren veiligheidstroepen paraat. Vooral het paleis van president Alberto Fujimori werd extra zwaar bewaakt. Drie jongelui, in schooluniformen gekleed, openden onverwachts het vuur op een politie-agent, die op een bus stond te wachten in een zuidelijke voorstad. De politieman raakte ernstig gewond en overleed op weg naar het ziekenhuis. Ook werden er op verscheidene plaatsen in de hoofdstad bomaanslagen gepleegd. Bij een daarvan werd een bus aangehouden door een terroristisch commando en opgeblazen. Het incident eiste zeven gewonden, waarvan vijf mensen er ernstig aan toe zijn.

Naar verwachting zal Guzman worden berecht door een militaire rechtbank wegens verraad. De maximale straf die hij kan krijgen is levenslang. President Fujimori liet weten dat hij Guzman, die hij voor de televisie omschreef als een “duivelse geest” en als een “monster”, graag tot de maximale straf zou veroordeeld zien. Ook suggereerde hij dat het wellicht wenselijk is om de doodstraf weer in te voeren voor terroristische daden als die van het "Lichtend Pad'. (AP, AFP)