Spanningen bij formatie van nieuwe regering in Thailand

BANGKOK, 15 SEPT. De leider van de Thaise Palang Dharma-partij, Chamlong Srimuang, heeft vandaag gedreigd uit de besprekingen over de vorming van een nieuwe coalitieregering te zullen stappen indien personen tegen wie een gerechtelijke procedure loopt wegens fraude in de regering worden opgenomen. Chamlong noemde geen namen, maar het was duidelijk dat hij vooral verwees naar ex-premier Chatichai Choonhavan, wiens Chart Pattana kandidaat is om de vier partijen die al regeringsdeelname toezegden aan een grotere meerderheid te helpen.

Palang Dharma, Solidariteit, Nieuwe Aspiraties en Democraten zijn samen goed voor 185 van de 360 zetels, wat als te marginaal wordt gezien voor een werkzame regering. De vier partijen, die tegen de militaire greep op de politiek zijn en om die reden zondag een meerderheid van de kiezers achter zich kregen, besloten gisteren, met Democratische leider Chuan Leekpai als potentiële premier, samen te werken aan de vorming van Thailands 53ste regering in 60 jaar en zoeken nu een vijfde partij.

De pro-militaire Chart Thai, die het bloedbad dat het leger in mei onder ongewapende betogers aanrichtte heeft goedgepraat en na de Democraten (79 zetels) als tweede grootste partij uit de bus kwam (77), speelt intussen een listig politiek spel. De leider van de Nieuwe Aspiraties-partij, Chavalit Yongchaiyudh, heeft het premierschap aangeboden gekregen van de Chart Thai, als zijn partij de huidige coalitie vaarwel zegt. Chavaolit, de vroegere opperbevelhebber van het leger, staat bekend als een gedreven politicus die graag premier wil worden, maar zijn woordvoerder zei vandaag dat Chavalit niet zal ingaan op de avances.

    • Lolke van der Heide