Roland Dumas bemiddelt tussen Syrië en Israel

PARIJS/WASHINGTON, 15 SEPT. De Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, gisteren onverwachts een bezoek gebracht aan Damascus om te bemiddelen tussen Israel en Syrië bij hun vredesonderhandelingen.

Israel deed gisteren intussen bij de hervatting van de vredesconferentie over het Midden-Oosten in Washington een nieuw voorstel aan Syrië. De Syrische delegatie noemde het Israelische document echter teleurstellend omdat het niet sprak van een Israelische terugtrekking van de Hoogvlakte van Golan. “Het behandelt alle onderwerpen die van belang zijn voor Israel maar niet voor de andere partij”, aldus de Syrische onderhandelaar Mouwafak al-Allaf. “Nergens wordt behandeld, nergens wordt genoemd het woord "terugtrekking”', klaagde de delegatieleider.

De Israelische toponderhandelaar, Itamar Rabinovich, verklaarde desgevraagd dat het document zo nodig zou kunnen worden aangepast en opnieuw zou kunnen worden geformuleerd. Het kernpunt van de onderhandelingen tussen beide landen is de zeggenschap over de Hoogvlakte van Golan, die door Israel in 1967 werd bezet en in 1981 de facto geannexeerd.

De Franse minister Dumas onthulde vanmorgen dat hij gisteren in Damascus was geweest voor besprekingen over het vredesproces in het Midden-Oosten met president Hafez al-Assad en minister van buitenlandse zaken Farouk al-Shara. Vorige week had zijn Israelische ambtgenoot, Shimon Peres, Frankrijk bij een bezoek aan Parijs opgeroepen om een bemiddelende rol te bemiddelen bij het vredesoverleg in het Midden-Oosten. “Er zou wel eens in de niet te verre toekomst het vooruitzicht kunnen zijn van vrede in die regio”, aldus Dumas in een vraaggesprek met de Franse radio. Volgens Dumas “gebeuren er nieuwe dingen in het vredesproces” en hebben beide landen aangetoond oprecht naar vrede te streven. (Reuter, AFP)