Reddingsplan Uni-Invest voor vastgoedfonds VHS

ROTTERDAM, 15 SEPT. Het noodlijdende vastgoedfonds VHS is van faillissement gered door een reddingsplan van Uni-Invest, een vastgoedfonds waarin de beleggingsmaatschappij van oud-eigenaar van Center Parcs, Piet Derksen, grootaandeelhouder is.

VHS heeft uitstel van betaling aangevraagd na problemen met de grootaandeelhouder R & R. Dit bedrijf zou geprobeerd hebben, gebruikmakend van de machtspositie als grootaandeelhouder, aan VHS 35 miljoen gulden aan vastgoedprojecten te verkopen. De projecten bleken echter niets waard te zijn: de vastgoedmaatschappijen van R & R zijn inmiddels failliet verklaard.

De directie van VHS heeft de grootaandeelhouder buiten de deur weten te houden. R & R heeft 25 rechtszaken aangespannen en er al 24 verloren. Over de benoeming van oud ABN-bestuurder H. Langman als commissaris van VHS loopt nog een procedure. Ook heeft VHS nog een claim van naar schatting 3 miljoen gulden op R & R. Het bestuur van VHS wil niet zeggen of een schikking te verwachten is.

Voor het reddingsplan van Uni-Invest zullen de aandeelhouders een offer moeten brengen. Zij moeten hun aandelen VHS laten afstempelen van nominaal 5 gulden naar 50 cent. Uni-Invest zal daarna 28 miljoen nieuwe aandelen VHS tegen 50 cent kopen en een belang van 90 procent in VHS krijgen.

De directeur van VHS, G.M.V. Witteveen, zegt desgevraagd blij te zijn dat er toch voor de aandeelhouders nog wat over is. Hij roemt de rol van de banken: “Samen met de directie en de bewindvoerder hebben zij steeds gezocht naar een mogelijkheid om het fonds te laten voortbestaan.”

Het is de bedoeling dat VHS op termijn zal samengaan met Uni-Invest. Witteveen kan nog niet zeggen op welke manier dit zijn beslag zal krijgen. Uni-Invest heeft gezien de gespannen liquiditeitspositie bij VHS al een boedelkrediet ter beschikking gesteld.