RAF-advocaat verdacht van Stasi-spionage

BONN, 15 SEPT. De Berlijnse advocaat Klaus Croissant, die in de jaren zeventig en tachtig bekend werd als verdediger van leden van de "Rote Armee Fraktion' (RAF), is gisteren aangehouden op verdenking van spionage voor de vroegere DDR. Hij zou tussen 1981 en 1989 de Oostduitse staatsveiligheidsdienst (Stasi) rapporten over de Groenen en linkse "Autonomen' in West-Duitsland hebben gemaakt en daarvoor in totaal ruim 70.000 D-mark hebben ontvangen.

De verdenking tegen Croissant vloeit voort uit over hem aangelegde Stasi-dossiers die berusten bij de Gauck-commissie in Berlijn. Croissant, die in 1979 tot tweeëneenhalf jaar werd veroordeeld omdat hij zijn RAF-cliënten ook op illegale manier steunde, zou in 1981 Stasi-medewerker zijn geworden onder de schuilnaam "Taler'. Zijn toenmalige vriendin Brigitte Heinrich, een in 1989 overleden Europarlementariër voor de Groenen, zou ook via Croissant met de Oostduitse veiligheidsdienst in contact zijn gekomen.