Pierson stopt met effectenhandel op de beurs van Parijs

Na Van der Moolen ziet het bankiershuis Pierson Heldring & Pierson (PH&P) zich eveneens gedwongen tot het staken van de Parijse beursactiviteiten.

De gezamenlijke dochter van PH&P en Sal. Oppenheim jr & Cie. in Parijs, Oppenheim Pierson Mélèndes (OPM), zal worden opgeheven. De ongeveer tachtig Franse personeelsleden krijgen ontslag, zo heeft PH&P bekendgemaakt. Een aantal structurele veranderingen op de effectenbeurs in Parijs hebben tot deze beslissing geleid, zo zegt PH&P.

Toen de joint venture medio 1989 werd gekocht mochten alleen buitenlandse instellingen deelnemen in Franse commissionairs. Sinds kort is dat ook toegestaan aan Franse banken die hun orders door de eigen effectendochters laten uitvoeren. Mede door de lage omzetten op de Parijse effectenbeurs en de voortdurend dalende koersen zijn de marges flink gereduceerd. Daarbij komt de achterstand op automatiseringsgebied, die grote investeringen vergt. Verder is de vergoeding die aan het Parijse beursbestuur moeten worden betaald aan de forse kant.

De aankoop van OPM bleek uiteindelijk een miskoop, want het bedrijf is al geruime tijd niet rendabel. De private banking-activiteiten van Pierson worden overgedragen aan het bekende in Parijs gevestigde commissionairshuis Ferri, dat tot voor kort samenwerkte met Van der Moolen, die vorige week eveneens haar beurswerkzaamheden in de Franse hoofdstad staakte.

PH&P gaat nu samen met Sal. Oppenheim de activiteiten in Londen uitbreiden. Daartoe zal in de Britse hoofdstad een gemeenschappelijk verkoopkantoor worden opgericht. Pierson en Sal. Oppenheim beschikken al over een verkoopkantoor in New York en hebben verder joint ventures in Zürich en Luxemburg.