Onzekerheid in Z-Afrika: Philips denkt aan vertrek

JOHANNESBURG, 15 SEPT. Philips Zuid-Afrika overweegt de lokale produktie van componenten voor televisie-apparaten te vervangen door import van Philips-fabrieken in goedkopere landen. Dit heeft de directeur van SA Philips, Bruce Mackenzie, meegedeeld.

Volgens Mackenzie heeft de overweging te maken met “de voortdurende onzekerheid over de industriële politiek van de huidige en toekomstige regeringen in Zuid-Afrika”. Philips heeft de vakbonden laten weten te willen praten over het ontslag van een onbekend aantal werknemers van de televisie-fabriek in Martindale, waar 622 mensen werken.

De Zuidafrikaanse regering heeft in december de tariefbescherming voor electronische componenten afgeschaft. Economen en onderzoekers van het Internationaal Monetair Fonds menen dat het opheffen van de vele import-barrières noodzakelijk is om de concurrentiekracht van de Zuidafrikaanse economie te vergroten.

Het gevolg is echter volgens een verklaring van SA Philips dat goedkopere televisie-toestellen uit het Verre Oosten de Zuidafrikaanse markt overspoelen, hetgeen een bedreiging vormt voor de lokale produktie. Door illegale import loopt de Zuidafrikaanse regering zeker 120 miljoen gulden per jaar mis, meent Philips.

Directeur Mackenzie kondigde aan dat de afvloeiing van werknemers in de televisie-sector alle afdelingen zal betreffen: ook de verkoop, distributie en administratie. Hij heeft weinig vertrouwen in een herstel van de Zuidafrikaanse economie op korte termijn. Philips heeft de verwachting voor de verkoop van televisietoestellen en versterkers met 35 tot 45 procent verminderd.

Philips was een van de eerste bedrijven die in Zuid-Afrika na de introductie van de televisie in 1975 lokaal ging produceren. Het bedrijf bleef ook in de jaren tachtig in Zuid-Afrika, toen andere multinationals het land vanwege de politieke situatie verlieten. De verkoop van toestellen tijdens de Olympische Spelen in juli was volgens Philips “uitstekend”, maar daarna is de recessie in de Zuidafrikaanse economie nog dieper geworden en zijn de consumentenuitgaven verder gedaald.

    • Peter ter Horst