Officiële aanstelling Gemser laat op zich wachten

DEN HAAG, 15 SEPT. Er was gisteren één grote afwezige bij de traditionele voorstelling van de nationale schaatskernploegen in Den Haag: Henk Gemser. De beoogde bondscoach van de allroundsters was met pupillen van het CIOS op zeilkamp. Gemser, de Friese “professor”, was niet genodigd voor het feestje in de residentie omdat hij nog niet officieel als trainer is aangesteld.

Twee weken geleden bereikte de Begeleidingscommissie Kernploegen (BCK) een akkoord met Gemser. Maar de trainer kan pas aan het werk als het hoofdbestuur van de schaatsbond zijn fiat geeft. Secretaris mr. Tineke van Pelt, in Den Haag het enige aanwezige lid van het dagelijks bestuur: “Onze statuten schrijven die werkwijze nu eenmaal voor. Op 1 oktober komt dat hoogste college in elk geval bijeen. Misschien kunnen we de zaak eerder afronden. Het probleem is dat enkele mensen in het buitenland verblijven.”

De trage aanpak van de bond wekt ergernis. Bij Gemser, die het volgens zin vrouw vreemd vindt dat hij nog niks heeft gehoord sinds zijn overleg met de BCK. En de tijd dringt voor hem. Want Gemser runt met zijn vrouw Pro Action, een schaatsinstituut in het Thialf-Stadion. De poorten openen begin volgende maand. Gaat hij met de kernploeg in zee, dan zal hij in Thialf voor vervanging moeten zorgen. Volgens Gemsers echtgenote, een fysiotherapeute, is het CIOS echter Gemsers grootste zorg. “Hij heeft daar een volledige baan. Je vindt niet zo maar even iemand anders die die job kan overnemen. Als de KNSB in mei was gekomen, dan had alles een stuk eenvoudiger gelegen.”

In huize Gemser vindt men het “super frustrerend voor de meiden van de kernploeg” dat ze nog niet over hun ijstrainer kunnen beschikken. De rijdsters Lia van Schie, Annamarie Thomas, Sandra Voetelink en Carla Zijlstra, beamen dat dat inderdaad zo is. Hoewel ze in de zomer conditietraining kregen van Arie Koops menen ze dat ze “een achterstand hebben opgelopen ten opzichte van de concurrentie”. Voetelink: “De bond laat ons zwemmen. Je hebt toch grote behoefte aan de ijscoach. Met hem stippel je de route uit.”Zijlstra omschrijft de strategie van de bond als “niet erg geloofwaardig”. Ze meent dat de KNSB niet zo veel op heeft met de rijdsters. De recente geschiedenis leert dat ook. Toen de BCK in mei Leen Pfrommer aanzocht als vrouwencoach hield het hoofdbestuur de benoeming tegen. Het college was van oordeel dat Pfrommer onmisbaar was voor Jong Oranje en als coördinator in de districten. Waarop het zelfs voorstelde de vrouwenkernploeg af te schaffen. Die gedachte had ook te maken met de zwakke (olympische) prestaties van de rijdsters en de financiën van de KNSB.

De budgetten van de selecties zijn voor komend seizoen verhoogd. De bondscoaches Ab Krook (mannen) en Wopke de Vegt (sprint) zijn ondanks deze bijstelling nog altijd ontevreden over de financiële mogelijkheden.

De kernploegen van de KNSB voor het komende schaatsseizoen zien er als volgt uit: Langebaan, mannen: Thomas Bos, Rintje Ritsma, Arjan Schreuder, Jeroen Straathof, Bart Veldkamp en Falco Zandstra; coach: Ab Krook. Langebaan, vrouwen: Lia van Schie, Annemarie Thomas, Sandra Voetelink en Carla Zijlstra; coach: nog onbekend. Sprint, mannen: Jan-Jan Brouwer, Gerard van Velde en Nico van der Vlies; vrouwen: Christine Aaftink, Herma Meijer en Renske Vellinga; coach: Wopke de Vegt.

    • Guido de Vries