Koningin hoopt op een "ja' in Frankrijk

DEN HAAG, 15 SEPT. Koningin Beatrix heeft het Franse volk vanmiddag in de Troonrede opgeroepen zich uit te spreken voor het verdrag van Maastricht.

Letterlijk zei ze: “Laat vanuit hier de wens en het vertrouwen uitgesproken worden dat het "ja' zal klinken, opdat Frankrijk en Nederland, ieder met behoud van eigen tradities en waarden, zij aan zij, met de andere lidstaten, Europa verder gestalte zullen geven”.

De Staatkundig Gereformeerde Partij noemt het in een commentaar “ongepast” dat de Troonrede wordt misbruikt voor, wat de partij noemt “een verkapt stemadvies aan de Fransen”. “In plaats van dat men consequenties trekt uit de onverwacht grote tegenstand in Denemarken en Frankrijk, kiest het kabinet voor een nog grotere Europese inzet”, aldus de SGP vanmiddag. De partij is beducht voor het verlies van de Nederlandse culturele identiteit als gevolg van de Europese eenwording.

Vice-premier Kok is van mening dat de Europese eenwording zal stagneren bij een Frans "nee' tegen het verdrag van Maasstricht. “Als de Fransen komende zondag "nee' zeggen, kunnen we Maastricht wel vergeten. Dan is het "passé, rien ne va plus', zegt hij vandaag in een interview met deze krant. Kok verwacht dan "toenemende politieke en monetaire onzekerheid'.

Premier Lubbers wil zich vóór zondag niet publiekelijk uitlaten over de mogelijke gevolgen van een Frans "nee' voor Europa. Hij omschreef zichzelf gisteren als “een van de politici die de opdracht heeft Maastricht te verdedigen”.

Vooruitlopen op een mogelijk Frans "nee' vergeleek hij, bij een toelichting op de Troonrede voor de media, met de president van de Nederlandsche Bank die publiekelijk zou speculeren over devaluatie van de gulden.