Italiaanse pers: Bundesbank dwong devaluatie van lire af

ROME, 15 SEPT. Volgens reconstructies in de Italiaanse pers van de devaluatie van de lire, heeft de Bundesbank Italië hiertoe gedwongen omdat de kosten van de steun voor de lire te hoog werden.

Vrijdagavond hebben vertegenwoordigers van de Bundesbank contact opgenomen met premier Amato. Daarbij zouden zij duidelijk hebben gemaakt dat de Bundesbank niet meer bereid was de kosten te dragen voor het steunen van de lire en dat de Italiaanse bank daar vanaf deze week alleen voor zou moeten opdraaien.

De Bundesbank heeft vorige week volgens Italiaanse persberichten ongeveer 27 miljard gulden uitgegeven om de lire tegen de speculaties te steunen. De Italiaanse centrale bank heeft naar schatting 60 miljard gulden uitgegeven voor de steun van de lire en van verschillende kanten was gewaarschuwd dat de monetaire reserves van het land in een gevaarlijk tempo aan het slinken waren.

Om de pil voor Italië te vergulden heeft de Bundesbank zich bereid verklaard tot de kleinst mogelijk rentedaling: 0,25 procent van Lombard, de belangrijkste rente-indicator. Het is onduidelijk of de Italiaanse autoriteiten van tevoren op de hoogte waren van de omvang van de rentedaling. Alleen de socialistische leider Craxi zei dat hij iets meer had verwacht en waarschuwde: “Nog zes maanden zo en Italië kan zich een kogel door de kop jagen.”

De devaluatie van de lire heeft in Italië de roep van de ondernemers en economen om ingrijpende bezuinigingen verder versterkt, terwijl oppositieleiders het kabinet verwijten te laat in actie te zijn gekomen.

“Deze herschikking is een drug die onze problemen op de middellange termijn groter maakt”, zei Luigi Abete, voorzitter van de werkgeversorganisatie Confindustria. Zonder verregaande bezuinigingen op de overheidsuitgaven, om het enorme begrotingstekort terug te brengen, komt de lire binnen de korste keren weer zwaar onder druk te staan, waarschuwde Abete.

Hij drong aan op privatisering van veel staatsbedrijven en kortingen op de pensioenen en de gezondheidszorg. De begroting moet vóór eind september worden ingediend. Abete zei dat Confindustria begin oktober de balans zal opmaken van het economische beleid en dreigde met verzet als de regering in de ogen van de werkgevers sterk in gebreke blijft.

Cesare Romiti, topman van Fiat, viel Abete bij. “We zijn ernstig ziek”, zei hij. Hij wees erop dat tot de devaluatie is besloten omdat het land door de valutamarkten met de rug tegen de muur is gezet, niet om de kroon op een saneringsprogramma te zetten. Hij riep het kabinet op onmiddellijk actie te ondernemen voor bezuinigingen. “Het is geen kwestie van dagen meer, maar van uren”, zei Romiti.

Ook Carlo De Benedetti, president van Olivetti, zei dat de devaluatie met 7 procent niets oplost omdat het meer een boete voor fouten in het verleden is dan het begin van een oplossing voor de problemen van de industrie. De Benedetti waarschuwde dat de onrust op de valutamarkten nog niet voorbij is.

    • Marc Leijendekker