Hoop op plaats tegen Noren door wegvallen Van Aerle; Blind beschikbaar voor Oranje

AMSTERDAM, 15 SEPT. Hij zal het niet toegeven, maar inwendig moet Danny Blind toch gejuicht hebben toen hij zaterdagavond op tv Berry van Aerle geblesseerd zag uitvallen tijdens PSV-FC Den Bosch. Zeker toen kort daarna de melding kwam dat de rechtsback voor minimaal drie weken is uitgeschakeld. De een z'n dood, de ander z'n brood. Dat principe geldt bij uitstek in het vak van profvoetballer. Van Aerle kan volgende week niet mee naar Noorwegen voor het kwalificatieduel van het wereldkampioenschap in 1994, dus maakt Blind een goede kans om de open gevallen plaats op te vullen.

Het was misschien ook wel dit vooruitzicht dat Blind gistermiddag, kort voor het vertrek van Ajax voor de UEFA-Cupwedstrijd tegen en in Salzburg, mild stemde in zijn oordeel over het gebeurde rondom zijn persoon op het EK. De Zeeuw speelde het volledige kwalificatietoernooi, maar toen Oranje eenmaal in Zweden stond, werd hij door Michels naar de reservebank verbannen. Dat had eigenlijk alles te maken met zijn gewijzigde rol bij Ajax. Louis van Gaal transformeerde Blind vorig seizoen van mandekker tot libero. Michels was het kennelijk eens met die gedaantewisseling, want in het trainingskamp voor het EK kreeg Blind van hem te horen dat hij de (kansloze) concurrentieslag moest aangaan met Ronald Koeman. Een slimme (of laffe?) manier om de van blessures herstelde Van Aerle weer een vaste plaats te geven in het elftal.

Michels koos bovendien voor de weg van de minste weerstand omdat hij wist dat Blind geen stampei zou maken. Dat ligt niet in zijn karakter. Daarvoor is hij te veel de Ideale Prof, zoals Cruijff hem ooit typeerde. Blind, die in de UEFA-Cupwedstrijden, zijn topvorm had geëtaleerd, was ontdaan door het standpunt van Michels. Want daardoor werd hij beroofd van misschien wel een laatste kans om in navolging van zijn vriend John van 't Schip en ploeggenoot Aron Winter een buitenlands contractje uit het vuur te slepen. Waar hij op zijn dertigste stilletjes nog steeds op hoopte. Toch stelde hij zich positief op. De mentale knock-out kwam echter voor de interland tegen Duitsland. De blessure gevoelige Berry van Aerle had weer een kwetsuur opgelopen en kon niet spelen. Blind rekende voor honderd procent op een basisplaats, maar Michels en Advocaat gaven verrassend genoeg de voorkeur aan Frank de Boer. De aanvoerder van Ajax veranderde terstond in een zielig hoopje mens, dat zich voor elke verplaatsing eenzaam in een hoek verborg van de spelersbus. Voor Blind hoefde het EK vanaf dat moment niet meer.

Verwacht werd dat hij zou bedanken na zo'n ontgoocheling. Maar eenmaal in Nederland stond de Ideale Prof weer op in Danny Blind. Na een bezinningsperiode staat hij positiever dan ooit tegenover Oranje. “Ik heb geen moment overwogen om te bedanken. Waarom zou ik? We moeten het vorige seizoen vergeten. De mooie en de vervelende dingen. Ik word nu steeds beoordeeld op dat EK. Als ik heel goed speel, heet het dat ik nog getergd ben. Als ik slecht voetbal, maak ik me nog steeds druk. Ik heb inmiddels geaccepteerd dat ik in de selectie van het Nederlands elftal fungeer als tweede man achter Ronald Koeman. Natuurlijk hoop ik dat Advocaat mij volgende week opstelt. Ik kan immers nog steeds in de mandekking op rechts spelen. Maar als dat weer niet gebeurt, kan ik daar vrede mee hebben.”

Het incasseringsvermogen van een voetballer neemt kennelijk toe met de jaren. De laatbloeier Danny Blind had vorige week tegen Italië in de tweede helft Ronald Koeman afgelost, ware het niet dat hij met een stijve nek kampte. “De nieuwe bondscoach Advocaat heeft in tegenstelling tot Michels niet tegen mij gezegd dat hij me alleen wil inzetten als libero. Ik wacht dus maar af”, doet Blind zo onverschillig mogelijk. Zijn hoofd stond gisteren misschien ook niet naar de eerste kwalificatie-interland voor het WK. Ajax maakte zich op voor het vertrek naar Oostenrijk, waar de ploeg drie jaar geleden een traumatische ervaring opdeed tegen Austria Wien. Ajax dicteerde de wedstrijd in het Praterstadion, toch werd er verloren. Twee weken later volgde het beruchte staafincident, maar toen de fatale ijzeren tralie neerdaalde op het veld, waren de Amsterdammers al kansloos voor de volgende ronde. Blind: “Ik heb die wedstrijden niet bewust meegemaakt. Ik zat nog een schorsing uit voor de Europa Cup II-finale van '88. Ik heb in mijn loopbaan twee keer aan een Europa Cup-toernooi deelgenomen en beide keren de beker gewonnen. In '87 en dit jaar. We gaan nu naar Oostenrijk als UEFA Cup-houder. Dat zorgt toch voor een bepaalde mentale druk. We mogen ons niet weer laten verrassen. Ik weet wel dat de boog niet altijd gespannen kan zijn, maar hij moet nu wel heel strak staan. Je behoort ook dit soort tegenstanders verslaan om weer in de finale te komen.”

Na het echec tegen PSV, weet Ajax dat het routine ontbeert om een moeilijke fase te overwinnen. Het vertrek van Winter en Van 't Schip, heeft zijn sporen nagelaten. Dat openbaart zich op het moment suprême en niet in de oefenwedstrijden waar trainer Van Gaal gisteren zo mee koketteerde. “We zijn er niet sterker op geworden”, is Blind realistisch. “Zeker niet op het gebied van ervaring. We moeten hopen, hopen, hopen dat spelers als Bergkamp, De Boer en Roy door een grotere inbreng het vertrek van Winter en Van 't Schip kunnen compenseren. In de competitie hebben we echter al weer een vervelende achterstand opgelopen op PSV. Die kloof van drie punten zullen we niet zo snel goedmaken. Daar kun je je ogen niet voor sluiten.”

    • Erik Oudshoorn