Foto: SRINAGAR - Wanhopige bewoners van de ...

Foto: SRINAGAR - Wanhopige bewoners van de Indiase deelstaat Jammu en Kashmir treuren om het verlies van familieleden en hun bezittingen bij ernstige overstromingen.

In totaal hebben de overstromingen, veroorzaakt door zware moessonregens in Kashmir en Uttar Pradesh 367 slachtoffers geëist en zijn meer dan 5.000 mensen dakloos geraakt. Het leger is ingezet om de bewoners te helpen. Nog ernstiger werd het buurland Pakistan getroffen. Meer dan een half miljoen mensen in driehonderd steden zijn door het Pakistaanse leger gisteren geëvacueerd voor de snel zuidwaarts stromende vloedgolven in de rivier de Indus. Door de hevige regenval en de daar uit voortkomende vloedgolven zijn de afgelopen week in Noord- en Oost-Pakistan al meer dan 650 slachtoffers gevallen. Vele dieren zijn verdronken en duizenden huizen vernield. Lokale kranten spreken over meer dan 1800 doden. In de voedselrijke districten Sukkur, Larkana en Dadu is de noodtoestand afgekondigd. Minister-president Nawaz Sharif noemde de toestand in zijn land “een nationaal drama” en zei dat de natuurramp voor meer dan 105 miljoen dollar schade heeft veroorzaakt. Volgens Sharif zijn vele telefoonleidingen en elektriciteitskabels kapot, wegen en treinrails overstroomd en landbouwgronden vernietigd. Voormalig premier Benazir Bhutto noemde de regering van Sharif verantwoordelijk voor de vernietiging van het land en het verlies van levens in Pakistan. Ook verweet ze de regering te falen bij het binnenhalen van buitenlandse hulp. De Britse regering heeft inmiddels 200.000 dollar ter beschikking gesteld om de vluchtelingen van de vloedgolven te helpen. (Foto Reuter)