Dissident CD-lid Vierling richt "Nederlands Blok' op

DEN HAAG/ BRUSSEL, 15 SEPT. Naast het Vlaams Blok in België bestaat nu ook in Nederland een uiterst rechtse politieke partij met de naam "Nederlands Blok'. Initiatiefnemer is het oud-lid van de Centrumdemocraten, de freelance adviseur drs. Alfred Vierling (43) uit Den Haag, die de partij in augustus heeft opgericht met de 28-jarige magazijnbediende Ton Steemers uit Lutjewinkel en de gepensioneerde Hans Lichtenberg uit Maarn, vroeger eigenaar van en winkelketen in Amerika.

Het Vlaams Blok van Flip Dewinter steunt het Nederlandse initiatief, aldus Vierling en partijsecretaris Steemers. Men heeft zelfs in de statuten een Raad van Toezicht opgenomen, waarin drie door het Vlaams Blok benoemde mensen zitten (twee Vlamingen en één Nederlander), die moet optreden bij conflicten.

Het Vlaams Blok daarentegen beweert niets te maken te hebben met het Nederlands Blok. Volgens ondervoorzitter en Senaatslid Roeland Raes is men “niet betrokken” bij Vierlings nieuwe partij. Raes: “Wij hebben van dit initiatief gehoord, maar verder weten we van niks. Wij zijn ook niet van plan in die partij te gaan zitten. Wij kunnen toch niet vanuit Vlaanderen bestuurders in Nederland gaan aanduiden? Dit verhaal lijkt me nogal voorbarig.”

Het Vlaams Blok voert al een half jaar besprekingen met andere Nederlandse geestverwanten om eenheid binnen het verdeelde extreem-rechtse blok in Nederland en betere samenwerking met de Vlamingen tot stand te brengen. Zo hebben de leider van het Vlaams Blok, Dewinter en Raes de afgelopen maanden rond de tafel gezeten met bestuurders van de Centrumdemocraten (van drs. H. Janmaat), de Centrumpartij '86 en zeer kleine splinterpartijtjes als Democratisch Alternatief Nederland en Realisten Nederland.

Vorige week maandag overlegde de leiding van het Vlaams Blok in Den Haag met Janmaat en gisteren in Breda met vertegenwoordigers van de CP'86. De gesprekken hebben tot nu toe weinig resultaat gehad, vooral omdat de bestuurders van Centrumdemocraten en de CP'86, de twee grootste partijen, elkaar niet verdragen. Raes: “Ik wil nog geen conclusies trekken omdat wij eind deze maand nog een keer met alle partijen bijeenkomen.”

De oprichting van het Nederlands Blok komt dan ook als een verrassing, die men echter van een man als Vierling kon verwachten, zo luidt het commentaar in uiterst rechtse kringen in Nederland. Vierling is geruime tijd adviseur van Janmaat geweest en tevens korte tijd CD-raadslid in Schiedam. Hij werd gezien als een van de weinige intellectuelen binnen de partij, die echter tamelijk chaotisch te werk gaat en nooit een blad voor zijn mond neemt.

De oprichters staan in principe sympathiek tegenover het streven van de Centrumdemocraten, maar, zoals Vierling het uitdrukt, “we willen een open, democratische partij, waarin mensen niet worden platgedrukt door een leidersfiguur als Janmaat die denkt dat hij alles kan”. Vierling heeft goedkeuring op de statuten bij de Kiesraad aangevraagd, die daarover 7 oktober zal oordelen. “Deze week nog zijn we van plan gesprekken te gaan voeren met de Vlamingen over samenwerking.”

Volgens Raes van het Vlaams Blok zou één extreem-rechtse lijst bij verkiezingen in Nederland “sterker staan”. “Wij hebben met één partij in Vlaanderen ook veel succes”, zegt Raes. “Een eenheid binnen Nederland levert ons niet meteen wat op. Wij werken in een ander land. Wij voelen ons wel nauwer verwant met de Nederlandse partijen, emotioneel en politiek, ook omdat wij dezelfde taal spreken.”

Het Vlaams Blok is er vooral op uit om in 1994 met behulp van eventuele Nederlandse zetels de ultrarechtse fractie in het Europees parlement te versterken. “Daar zien we graag Nederlanders in”, aldus Raes.