Daggeldrente in Zweden van 75 naar 20 pct

STOCKHOLM, 15 SEPT. De centrale bank in Zweden heeft de daggeldrente gisteren van 75 procent verlaagd tot 20 procent. De regering van premier Carl Bildt kondigde ook bezuinigingen aan ter waarde van 20 miljard kroon (ruim 6 miljard gulden) om het begrotingstekort te halveren en de rust op de valutamarkt terug te doen keren.

Het besluit van de centrale bank kwam na de verlaging van de Duitse rente met 0,25 procentpunt en de grote hoeveelheid Zweedse kronen die terugstroomde naar het land na de verhoging van de daggeldrente, vorige week. Met de maatregel, een reactie op het zwevend maken van de Finse markka, wilde Zweden de kroon beschermen en gevlucht buitenlands kapitaal terughalen.

Volgens Thomas Franzen, plaatsvervangend goeverneur van de centrale bank, is de “geloofwaardigheid van de kroon hersteld en is de twijfel weggenomen over ons vermogen om een vaste wisselkoers te handhaven”.