Cipiers trotseren Franse regering

PARIJS, 15 SEPT. Vijf dagen voor het referendum over "Maastricht' brengen stakende gevangenbewaarders de Franse regering steeds meer in verlegenheid met hun doorgaande protestacties. Ondanks aandrang van de regering-Béregovoy het werk te hervatten staakte het personeel in 137 van de 180 Franse gevangenissen gisteren voor de derde achtereenvolgende dag. Aanleiding is de dood van een collega vorige week bij een gevangenisopstand. Ruim drieduizend agenten van de oproerpolitie en de gendarmerie hebben provisorisch de bewaking overgenomen.

Op het ministerie van justitie zouden vanmiddag onderhandelingen beginnen tussen de belangrijkste vakbonden van het gevangenispersoneel en minister van justitie Vauzelle. Maar de vakbonden eisen dat Vauzelle eerst de straffen (drie maanden schorsing) ongedaan maakt die hij een veertigtal bewakers wegens werkweigering heeft opgelegd. Premier Bérégovoy heeft deze eis als chantage van de hand gewezen. Vauzelle schortte vanochtend de straffen op, maar de vakbonden leken daarmee niet tevreden.

Aan een andere eis van de stakers lijkt te zullen worden voldaan: een onderzoek door de politie naar de aanwezigheid van wapens in de gevangenis van Clairvaux. Vorige week vrijdag ontsnapten uit de gevangenis van Clairvaux, die als de strengste van Frankrijk geldt, acht langdurig gestraften die over een pistool en slagwapens beschikten. Er ontstond een schietpartij waarbij een bewaker en een gevangene werden gedood.

De vakbonden eisen 2.300 extra bewakers om de werkdruk in de overvolle gevangenissen te verminderen. Minister Vauzelle, die vorige maand na een gevangenisopstand al een uitbreiding met 730 man toezegde, zegt dat hij niet de financiële middelen heeft om verder te gaan. In de gevangenissen stijgt inmiddels de spanning omdat de gedetineerden in hun cellen moeten blijven. In Villepinte moesten gisteren honderd politiemannen het dak van een gevangenis op, waar gevangenen die na een wandeling ontsnapt waren, protesteerden tegen het strenge regime waaraan ze zijn onderworpen.

    • Jan Gerritsen