Celstraf O-Duitsers voor dood Angolees

BONN, 15 SEPT. Vijf jonge Oostduitse rechtsradicalen zijn gisteren door de kinderrechter in Frankfurt aan de Oder veroordeeld tot gevangenisstraffen van twee tot vier jaar. Zij hadden in november 1990 in Eberswalde een groepje van drie buitenlanders op straat aangevallen en één ervan, een Angolees, zó gestoken, getrapt en geslagen dat hij twee weken later overleed. Deze nog op DDR-contractbasis in Eberswalde werkzame Amadeu Antonio Kiowa, die in gezelschap was van zijn hoogzwangere Duitse vriendin, werd de eerste buitenlander die na de Duitse eenwording om het leven kwam door rechtsradicaal geweld.

De drie buitenlanders - de twee anderen waren afkomstig uit Mozambique - raakten gewond, nadat ze met hun vriendinnen uit een café waren gevlucht na een waarschuwing dat een groep van circa 50 "skinheads' in aantocht was. Buiten liepen zij deze groep echter in de armen. De uit het café gealarmeerde politie kwam te laat in actie, namelijk pas ná de aanval op de drie buitenlanders, “een verkeerde taxatie” die haar in het proces nogmaals werd verweten.

De kinderrechter benadrukte dat het tenlaste gelegde geweld weliswaar “door niets te verontschuldigen is” maar dat hij zich moest houden aan de grenzen van het jeugdrecht. De officier van justitie had straffen tot vijfeneenhalf jaar geëist, de verdedigers hadden in twee gevallen voor vrijspraak gepleit, in drie andere gevallen voor voorwaardelijke straffen.

In de rechtszaal ontstond gisteren onder de aangereisde linkse bezoekers grote verontwaardiging over de volgens hen te lage straffen voor de nu 19-, 20- en 21-jarige daders, die als eersten van de groep van 50 terechtstonden. De ombudsvrouw voor buitenlanders in de Oostduitse deelstaat Brandenburg sprak van “duidelijk te lage straffen”. Woedende rechtsradicalen in de zaal vonden de straffen daarentegen veel te zwaar. De veroordeelden zelf bleken niet onder de indruk, zij reageerden met opgestoken middenvingers op het vonnis. Buiten ontstonden direct grote rellen, die de versterkte politie met moeite de kop indrukte.

Wegens hun rol bij de recente racistische rellen in de wijk Lichtenhagen zijn drie jongeren tussen 16 en 19 jaar gisteren in Rostock tot drie weken veroordeeld, wat overeenkomt met de duur van hun voorarrest. De drie hadden stenen naar de politie gegooid, een proces tegen de rechtsradicalen die het woonoord voor asielzoekers in Lichtenhagen in brand hadden gezet volgt nog.

Uit hun zes achtereenvolgende nachten aangevallen woonoord in Quedlinburg (Saksen-Anhalt) is een groep van 40 buitenlanders gisteren overgebracht naar Maagdenburg. Volgens de regionale minister van binnenlandse zaken is dat gebeurd om “een einde te maken aan de ondraaglijke spanning” waarin deze mensen verkeerden. Bij Hannover heeft een groep asielzoekers de politie, die haar kwam beschermen tegen rechtsradicalen, aangevallen en uitgescholden voor “Nazischweine”, twee agenten raakten gewond.

    • J.M. Bik