Beurs doet stap terug na euforie

AMSTERDAM, 15 SEPT. De Amsterdamse effectenbeurs nam vanmorgen licht gas terug na de flinke stijging op de aandelenmarkt gisteren. Wall Street steeg weliswaar 70 punten, maar dit keer was het Europa dat Amerika had beïnvloed.

AMSTERDAM De Amerikaanse beurs kon aantrekken op de ontwikkelingen op de valuta- en rentemarkten in dit werelddeel. Voor Amsterdam geldt daarbij nog dat Prinsjesdag altijd al een rustiger dag is. Londen zette de toon in Europa met een daling van de FTSE-index van 22 punten na enkele uren handel. Amsterdam was dan wel overwegend lager, maar de dalingen van de aandelenkoersen bleven meestal bescheiden van omvang. De EOE-index, die gisteren sloot op 289,88 was tegen het middaguur 1,35 punt lager.

Bij beleggers in Hoogovens was de vreugde over de aangekondigde reorganisatie al weer verleden tijd. Het metaalfonds ging 30 cent omlaag naar 40,40 gulden.

De aanvraag van uitstel tot betaling van Goudsmit-dochter Ter Meulen, die voor het moederbedrijf leidt tot miljoenen aan voorzieningen ten laste van dit jaar, veroorzaakte een koersdaling van 3 gulden op 25 gulden.

NEW YORK De Amerikaanse aandelen- en obligatiemarkten boekten gisteren grote koerswinsten. De lagere Duitse rente vergroot de kans op een verdere kredietversoepeling door de Fed, het Amerikaanse stelsel van centrale banken. Het Dow Jones industrieel gemiddelde schoot 70.52 omhoog en sloot op 3.376.22, een winst van 2.13 procent ten opzichte van het slot vrijdag. Dit was de grootste winst tijdens één handelsdag tot nu toe dit jaar.

LONDEN Londen moest vanmorgen terug na de forse koerswinsten gisteren. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 2.422,1, was omstreeks het middaguur ruim zes punten lager. Beleggers stelden zich terughoudend op in afwachting van het Franse referendum over het Verdrag van Maastricht aanstaande zondag.

FRANKFURT In Frankfurt was vanmorgen sprake van consolidatie. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren sloot op 1.595,04, was omstreeks het middaguur 4,2 punt lager.

TOKIO De Japanse financiële markten zijn vandaag gesloten wegens een nationale feestdag.