Beleggers blijven staatsleningen trouw

De verrassende verlaging van de Duitse rente heeft er niet toe geleid dat beleggers massaal overstappen van obligaties naar aandelen. Onder de gegeven economische en politieke omstandigheden blijven obligaties in trek.

Zowel de aandelen- als de obligatiemarkt profiteert van de verbeterde stemming. “Er was veel vraag naar vijf- en tienjarige Staatsleningen”, zegt een obligatiehandelaar. De tienjarige 8,25 procent-lening won gisteren 1,24 punt en sloot op 103,35 procent.

Het verschil in effectief rendement tussen Duitse en Nederlandse obligaties, ook wel spread genoemd, zal in de loop van het jaar afnemen, zo menen obligatie-experts. Het effectief rendement van Nederlandse obligaties ligt nu lager dan in Duitsland. “In Duitsland zal voor de eind van het jaar nog veel nieuw papier op de markt komen. Treuhand zal onder meer nieuwe obligaties uitgeven. Dit kan druk op het effectief rendement van de Duitse obligaties veroorzaken. Hierdoor worden Nederlandse obligaties in verhouding aantrekkelijker.”

Dat beleggers niet massaal in de aandelenmarkt stappen, heeft te maken met de matige winstverwachtingen van het bedrijfsleven. “De vraag naar aandelen is niet alleen van de rente en de dollar afhankelijk, maar ook van de winstverwachtingen”, aldus een analist. De rente en de dollar kunnen in een paar dagen omslaan, zoals begin deze week gebeurde. Het duurt echter veel langer voordat bedrijven hun winstvoorspellingen bijstellen.

De aandelenmarkten reageren vaak overenthousiast op veranderingen, is de ervaring van een analist. “Deze markten anticiperen op te verwachten verbeteringen. Maar uiteindelijk gaat het er om dat bedrijven weer willen investeren en dat de consumenten weer huizen kopen. Dan neemt de groei van de economie weer pas toe. Een rentedaling met een kwart procent heeft niet bijster veel invloed op dat soort beslissingen.”

Op de korte termijn zal zowel de vraag naar aandelen en obligaties nog toenemen. De stemming blijft goed omdat men ervan uitgaat dat de volgende rentestap weer omlaag zal zijn. Wanneer die beslissing valt, is niet eens zo belangrijk.