Zijn ze nu wel of niet met elkaar naar bed geweest?

Studs, RTL4, 22.55-23.25u.

Op de Engelse televisie keuvelt ex-zangeres Cilla Black al jarenlang Blind date aan elkaar en bij de TROS giechelt Carry Tefsen zich door Op goed geluk heen - kneuterige koppelaarsters die twee jongelieden aan elkaar knopen en in de volgende uitzending willen horen hoe het hen is vergaan. Maar in de Verenigde Staten is alles larger than life en dit genre dus ook. Vanaf vanavond zendt RTL4 dagelijks afleveringen uit van de Amerikaanse successhow Studs, die bij het Fox-station van Rupert Murdoch elke avond een jong en kapitaalkrachtig publiek trekt en daar dus hoogst aantrekkelijk is voor adverteerders.

Terwijl de Europese versies vooral ouderwetse gezelligheid uitstralen, is de Amerikaanse uitvoering snel, hard en to the point. De koppelfase is hier al achter de rug; in de studio zitten twee jongemannen die elk een avond op stap zijn geweest met de drie jonge vrouwen die nu tegenover hen plaats hebben genomen. Het spel gaat om de wederzijdse reacties. De heren moeten raden welke vrouw welk commentaar had en omgekeerd. Ze worden tot kernachtige oneliners opgezweept door een alterte, frenetieke presentator en door een fluitend, sissend, joelend en oeoeoe en aaaaah roepend studiopubliek. Diplomatiek gedraai is niet de bedoeling; het dient ronduit duidelijk te worden wie wat van wie heeft gevonden.

En wat uiteraard het meest op prijs wordt gesteld, zijn de dubbelzinnigheden. RTL4 maakt in de voorpubliciteit enige ophef van het feit dat Studs voor Amerikaanse begrippen “heel ver gaat”. Maar de ondeugendste opmerking in de aflevering die ik zag, was deze - van één van de vrouwen over één van de mannen: “He drove me fast and hard.” In bed? Welnee, hij kwam haar op een Harley-Davidson afhalen en zoefde daarop met haar de avond in. Want dat is het wonderlijkste van al die dating shows, aan beide zijden van de oceaan: het enige wat iedereen wil weten is of ze met elkaar naar bed zijn geweest en hoe dat was. En dat is tegelijk ook het enige waarover niet rechtstreeks wordt gesproken.

    • Henk van Gelder