Score PSV vermelding waard in recordboeken

EINDHOVEN, 14 SEPT. PSV heeft zaterdag maar acht minuten nodig gehad om eredivisiedebutant Den Bosch op grote achterstand te zetten. Tussen de 45ste en de 53ste minuut scoorde de Eindhovense ploeg vier keer, een vermelding waard in het Guinness Book of Records. De einduitslag van 7-0 had twee keer zo hoog kunnen uitvallen als PSV alle kansen hadden benut.

Het eerste half uur speelde PSV weliswaar oppermachtig maar ook passieloos. De gevaarlijke rushes van Giga Popescu verzandden steeds weer in het overvolle centrum. De kansen die de ploeg toch nog schiep, vervlogen door nonchalance.

Een schitterend schot van uitblinker Popescu, in de linker bovenhoek via de onderkant lat, verbrak de ban: 1-0. Daarna leek het wel of de PSV-ers bezig waren met een wedstrijd wie de mooiste goal kon maken. Vanenburg torpedeerde met een vlammende knal de rechter bovenhoek, Numan bereikte diezelfde plaats met een kromme stiftbal, en Kalusha koos de linker bovenhoek. De andere doelpuntenmakers waren Kieft, Ellerman en voor de tweede keer Popescu.

Achteloos demonstreerde PSV met die overvloed dat het voor zijn goals niet afhankelijk is van Romario de Souza Faria, de even briljante als nukkige Braziliaan, die met een blessure langs de kant zat. Romario zal er ook woensdag in het eerste Europa-Cupduel tegen Zalgiris Vilnius niet bij zijn. Dat geldt ook voor rechtsachter Berrie van Aerle die zaterdag al na acht minuten uitviel met een spierscheuring in de rechterkuit. Erwin Koeman, tegen Den Bosch afwezig wegens de standaard-schorsing voor drie gele kaarten, kan overmorgen wel weer meedoen.

Voor het eerst dit seizoen functioneerde het systeem dat PSV-trainer Hans Westerhof voor zijn elftal heeft bedacht. De vier middenvelders achter de tweemansvoorhoede Kieft en Kalusha speelden in een ruitvorm. Met Linskens als achterste punt, Ellerman in de schaduw van de spitsen en met Numan en Vanenburg op de flanken. Vooral de tweede helft liet zien hoeveel positiewisselingen deze opbouw mogelijk maakt.

FC Den Bosch dat toch in de eerste vier competitiewedstrijden even zovele punten had gehaald, had geen enkele verweer tegen de demonstratie van PSV. De ploeg was al zwaar gehandicapt aan het duel begonnen, omdat Van Eck en Van der Heide door blessures waren geveld. De aanval was machteloos. In de hele wedstrijd kreeg Hans van Breukelen maar drie schoten op doel: één ging over, één stuitte op de lat, de derde ving hij moeiteloos.

    • Dick Wittenberg