Rechtlijnig, maar zo ben ik eenmaal

Bondscoach Guus Cantelberg van het Nederlands handbalteam heeft drie van zijn basisspelers uit de selectie verwijderd omdat ze afgelopen maandag niet kwamen opdagen voor de bondstraining.

De spelers mochten niet van hun club omdat landskampioen VGZ Sittardia zelf op maandag traint. Het gaat om Lambert Schuurs, met 249 wedstrijden recordinternational, en om zijn teamgenoten Patrick van Olpen en Dick Mastenbroek. Een drietal dat een half jaar geleden nog loyaal zijn steun betuigde aan bondscoach Cantelberg toen hij na het mislukte WK-kwalificatietoernooi fel werd bekritiseerd. De drie spelers kunnen zich de opstelling van de bondscoach wel voorstellen maar betreuren het dat Cantelberg hen gebruikt om druk uit te oefenen op hun club.

Sittardia-trainer Ton Velraeds weet voorlopig niet van wijken. Hij zegt dat een bondscoach ook rekening heeft te houden met clubbelangen. Volgens Velraeds had Cantelberg eerst overleg moeten voeren. De bondscoach denkt er anders over.

Waarom heeft u voor een straf gekozen die alleen maar onschuldige spelers treft?

Uit onvrede met de opstelling van de vereniging. Wat kon ik anders doen? Vorig seizoen maakte Sittardia ook al problemen over de nationale trainingen. Bij wijze van tgemoetkoming heb ik de bondstraining juist al net na het weekend, op maandag, gezet. Volgende week maandag zou daarover overleg plaatsvinden tussen de verenigingen en de bond. Sittardia had daar best op kunnen wachten.

Neemt niet weg dat de spelers de dupe zijn.

Dat vind ik jammer. Mijn maatregel is gericht tegen de vereniging. Niet tegen de spelers. Dat verdienen ze niet, want dit zijn alle drie spelers met wie ik een vertrouwensrelatie heb. Maar hun wegblijven kon ik niet over mijn kant laten gaan. Misschien een beetje rechtlijnig, maar zo ben ik nu eenmaal.

Wat moeten de spelers doen om weer in de selectie te worden opgenomen?

Dat zullen we wel zien. Ik wil eerst eens zien hoe het overleg van maandag afloopt. Het is in het belang van het Nederlands handbal en van alle partijen dat we tot overeenstemming komen. Vooralsnog behoren Schuurs, Van Olpen en Mastenbroek niet meer tot het nationale team.

    • Dick Wittenberg