President Jeltsin medio november naar Zuid-Korea

MOSKOU/TOKIO, 14 SEPT. President Boris Jeltsin van Rusland zal reeds over twee maanden een staatsbezoek afleggen aan Zuid-Korea.

Volgens zijn "staatssecretaris', Gennadi Boerboelis, wil Jeltsin op 12 en 13 november in Seoel zijn. Anders dan in de betrekkingen tussen Rusland en Japan zijn er met Zuid-Korea geen politieke problemen die een visite in de weg staan. Het bezoek aan Zuid-Korea is van belang omdat Rusland graag meer investeringen uit dat land zou willen aantrekken. Het afgelopen jaar hebben de Zuid-Koreanen hun investeringen in Rusland echter zo goed als bevroren. Jeltsin zei vorig week het voorgenomen bezoek aan Zuid-Korea af, nadat zijn Veiligheidsraad hem min of meer had verboden om naar Japan te gaan. Volgens zijn politieke en militaire adviseurs uit de Veiligheidsraad zouden er met de Japanse regering geen afspraken zijn te maken over de toekomst van de betwiste Koerilen-eilanden. Jeltsin zou na Tokio naar Seoel doorreizen. Volgens minister Andrej Kozyrev van buitenlandse zaken staat ook het staatsbezoek aan Japan nog altijd op de agenda. In een televisie-interview legde Kozyrev er vrijdagavond de nadruk op dat het staatsbezoek slechts is “uitgesteld” en niet afgesteld. Maar over concrete gesprekken met de Japanners liet hij zich niet uit. Het afzeggen van het bezoek aan Tokio was een gevoelige politieke nederlaag voor Kozyrev die binnen de Russische regering het standpunt bepleit dat Rusland in ruil voor financiële concessies afstand zou moeten doen van de Koerilen. De Japanse regering gelooft niet dat Rusland met het alsnog laten doorgaan van het bezoek van president Jeltsin aan Zuid-Korea probeert Japan te isoleren. Dat zei eerste kabinetssecretaris, Koichi Kato, vandaag op een persconferentie in Tokio. Intussen heeft Japans ambassadeur in Rusland, Sumio Edamura, zaterdag in Moskou een uur lang gesproken met de Russische minister van buitenlandse zaken, Andrei Kozyrev.