PREI-MOSSELCHOWDER

'Chowder' is de Amerikaanse naam voor een stevige soep gemaakt van schelpdieren en groenten. Waarschijnlijk is de naam afgeleid van het Franse 'chaudière', dat grote kookpot betekent. Geef de chowder als maaltijdsoep voor 4 personen of als voorgerecht voor 6.

1 zak mosselen

2 stengels bleekselderij

1 laurierblaadje

1 takje tijm

1 1/2 deciliter droge witte wijn

500 gram prei

2 aardappelen (ca. 250 gram)

2 uien

25 gram boter

1 liter kippe- of groentebouillon

zout & versgemalen peper

1/8 liter slagroom

2-3 eetlepels gesnipperde peterselie

Spoel de mosselen stuk voor stuk schoon onder koud stromend water en verwijder kapotte exemplaren. Snij de bleekselderij in stukjes en doe die samen met de kruiden, de wijn en de mosselen in een grote pan. Dek de pan af met een deksel en stoom de mosselen op een hoog vuur circa 5 minuten tot ze open zijn. Haal de mosselen uit de schelpen. Zeef het kookvocht en schenk dit over de mosselen.

Maak de groenten schoon; snij het witte en lichtgroene gedeelte van de prei in smalle ringen, de aardappelen in blokjes en snipper de uien. Verhit de boter in de pan en fruit de preiringen en uisnippers circa 5 minuten. Voeg dan de blokjes aardappel, de bouillon en zout en peper toe. Breng het vocht aan de kook en laat de groenten in ongeveer 20 minuten zachtjes gaar worden. Pureer de soep met een staafmixer of in een foodprocessor en breng hem pittig op smaak met zout en peper.

Roer de mosselen met het vocht, de slagroom en de peterselie door de soep en laat hem zachtjes door en door heet worden. Geef er stokbrood met boter bij.

    • Irene van Blommestein