Politie in Rotterdam doet op vijf plaatsen inval

ROTTERDAM, 14 SEPT. De politie in Rotterdam heeft in het weekeinde op vijf plaatsen invallen gedaan om een eind te maken aan de overlast die werd veroorzaakt door de handel in verdovende middelen en wapens.

Vrijdagavond hield de politie alle 33 bezoekers aan van een café in de Marentakstraat in Rotterdam-Zuid. Aan deze actie namen zeventig politiemensen deel. Omwonenden klaagden al maanden over de overlast die de drughandel en een aantal schietpartijen in en rondom het café veroorzaakte. Behalve de handel veroorzaakten ook het druggebruik in portieken in de buurt veel overlast. Kogelgaten in verkeersborden wezen op het gebuik van vuurwapens, aldus de politie.

Bij de inval werd vijfhonderd gram heroïne, vijftig gram cocaïne, een pistool en munitie gevonden. Vier Rotterdammers, in de leeftijd van 26 tot 46 jaar, werden in verzekering gesteld op verdenking van verboden wapenbezit en overtreding van de Opiumwet. Zij zijn vandaag voorgeleid aan de officier van justitie. De overige cafébezoekers werden in de loop van het weekeinde naar huis gestuurd.

Naar aanleiding van de resultaten van deze inval deed de politie zaterdag en zondag in vier panden in Rotterdam en Hellevoetsluis opnieuw huiszoeking. Daarbij werd een zogenoemde riot-gun en geweermunitie in beslag genomen.

De politie werkte drie maanden aan het onderzoek in deze zaak. Het resultaat, een relatief kleine hoeveelheid verdovende middelen en twee wapens, “viel tegen”, aldus een woordvoerder van de politie. “Er had meer in gezeten, maar soms moet je een beetje geluk hebben.” De politie verwacht dat binnenkort nog meer arrestaties worden verricht in verband met deze invallen. Het onderzoek is nog niet afgerond.

Een jaar geleden deed de politie al invallen in twee cafés in de directe omgeving van de Marentakstraat. Daarna verplaatste de drughandel zich naar het café dat vrijdagavond werd ontruimd. De politie zal het gemeentebestuur voorstellen het café te sluiten, zo zei de woordvoerder vanmorgen.