Parijs: bewaarders moeten aan 't werk

PARIJS, 14 SEPT. De Franse regering is vastbesloten snel een eind te maken aan de stakingsacties van gevangenbewaarders in ongeveer honderd van de 182 Franse gevangenissen.

De stakingen begonnen vrijdag nadat negen gevangenen na een schietpartij, waarbij een bewaarder en een gevangene werden gedood, ontsnapten uit de gevangenis van Clairvaux, die als een van de veiligste en strengste van Frankrijk geldt. Premier Pierre Bérégovoy riep de gevangenbewaarders vanochtend op weer aan het werk te gaan onder verwijzing naar hun statuut dat staken verbiedt. Minister van justitie Michel Vauzelle kondigde gisteravond aan dat steeds strengere straffen zullen worden opgelegd aan bewaarders die weigeren aan het werk te gaan. Twaalf gevangenbewaarders kregen vanochtend straf opgelegd. In de overvolle Franse gevangenissen heerst een gespannen situatie sinds half augustus, toen een bewaker in Rouen stierf aan de zware verwondingen die een gevangene hem had toegebracht. Het incident leidde tot stakingen van de bewaarders en protestacties van de gevangenen.