Organon schendt Zwitsers octrooi

DEN HAAG, 14 SEPT. Organon, dochterbedrijf van het chemieconcern Akzo, maakt inbreuk op het Europese octrooi van de Zwitsers-Italiaanse farmaceutische onderneming Ares-Serono. Dat heeft de Haagse rechtbank vanmorgen beslist in een kort geding dat Serono tegen Organon had aangespannen.

De eis dat Organon zijn onderzoek op het gebied van recombinant vruchtbaarheidshormonen stopt, is echter afgewezen. Serono tekent beroep aan tegen de uitspraak.

Organon is evenals Serono in staat om door middel van recombinant DNA-technologie het vruchtbaarheidshormoon FSH (follikel stimulerend hormoon) te produceren. Beide ondernemingen doen al enkele jaren onderzoek naar de toepassingsmogelijkheden van dit hormoon, dat bij onvruchtbare vrouwen de eisprong stimuleert. Serono heeft op 12 augustus een Europees octrooi gekregen voor zijn technische vindingen op dit terrein. Vervolgens spande de onderneming een kort geding aan tegen Organon wegens octrooibreuk, waarbij Serono eiste dat Organon in heel Europa stopte met onderzoek naar rFSH.

De rechter is het in eerste instantie eens met Serono wat betreft de octrooibreuk. Zolang Organon het eigen onderzoek echter alleen gebruikt om meer informatie over FSH te krijgen en niet om commerciële activiteiten te ontwikkelen, kan de onderneming een beroep doen op een uitzonderingsregel in de Rijksoctrooiwet en is er geen sprake van octrooibreuk.

“Een verrassende uitspraak” zegt de advocaat van Serono, mr. Ch. Gielen. Volgens hem heeft Organon namelijk in eerdere publikaties heel duidelijk blijk gegeven van commerciële aspiraties op dit gebied.

De advocaat van Organon is tevreden over de uitspraak van de rechter dat het onderzoek van Organon, hoewel al in een ver gevorderd stadium, niet per se wijst op commerciële doeleinden. “Er is nu bevestigd dat Organon op dit moment geen octrooibreuk pleegt”, zegt jhr.mr. R.E.P. de Ranitz.

Organon is bij het Europese Octrooibureau in beroep gegaan, omdat de onderneming vindt dat Serono een te ruim octrooi toegewezen heeft gekregen. De Haagse rechter laat in zijn uitspraak al doorschemeren dat hij Organon een goede kans geeft om in het gelijk te worden gesteld. “Deze uitspraak is een flinke steun”, aldus De Ranitz.