Leiders van Bosnië niet bij overleg in Genève

SARAJEVO/HATFIELD, 14 SEPT. De Bosnische president Izetbegovic heeft aangekondigd de geplande vredesbesprekingen te boycotten wegens het oplaaien van de strijd. De leider van de Serviërs in Bosnië, Radovan Karadzic, heeft gedreigd niet aan de besprekingen te zullen deelnemen als het Westen zou besluiten tot een vliegverbod boven Bosnisch grondgebied.

De Bosnische president heeft gezegd niet aan de vredesbesprekingen te zullen deelnemen, die vrijdag in Genève moeten beginnen, omdat de Servische aanvallen onverminderd doorgaan. Vanmorgen werd er weer zwaar geschoten in Sarajevo. Volgens Izetbegovic heeft het Joegoslavische leger extra tanks naar Bosnië overgebracht en hebben Joegoslavische vliegtuigen Bosnische steden aangevallen.

De ministers van buitenlandse zaken van de EG-landen hebben, tijdens hun informele overleg het afgelopen weekeinde in het Britse Hatfield, de VN opgeroepen een vliegverbod in te stellen om de hulpverlening aan de slachtoffers van de oorlog in Bosnië-Herzegovina te kunnen opvoeren.

“Een algemeen verbod op vluchten boven het gehele gebied is een directe inmenging in het strategische evenwicht in Bosnië en Herzegovina en is niet gerechtvaardigd onder het voorwendsel van het veiligstellen van de leverantie van humanitaire hulp”, aldus Karadzic. “Een dergelijke maatregel zou in strijd zijn met het akkoord van de Conferentie in Londen dat door alle bij de burgeroorlog betrokken partijen is getekend.” Een vliegverbod zou in het nadeel van de Serviërs in Bosnië zijn, die een deel van hun strategische goederen per vliegtuig uit Servië krijgen aangeleverd.

De Europese ministers steunden het afgelopen weekeinde weliswaar de instelling van een door de VN op te leggen vliegverbod boven Bosnië, maar legden geen nieuwe sancties op aan Klein-Joegoslavië (Servië en Montenegro), dat als de belangrijkste agressor wordt beschouwd. De ministers wilden op dit moment niet verder gaan aangezien EG-bemiddelaar Lord Owen, juist terug van een reis naar Joegosalvië, had laten weten dat de Serviërs in Bosnië zich althans voor een deel houden aan hun toezegging om hun zware wapens onder toezicht van de Verenigde Naties te plaatsen. Ook zien de meeste Europese ministers op dit moment nog niets in een poging de zetel van Joegoslavië in de VN aan het bewind in Belgrado te ontnemen. De hoop is dat deze terughoudendheid de positie van de als gematigd beschouwde premier Panic zal versterken.

Leden van de VN-vredesmacht zijn gisteren begonnen toezicht te houden op de zware wapens van de Serviërs en moslims bij Sarajevo. Brigade-generaal Hussein Ali Abdul Razak, de commandant van de VN-macht in Sarajevo, zei gisteren dat de leider van de Serviërs hem had laten weten “dat alle zware wapens aan Servische kant overgebracht zijn naar de elf verzamelpunten rondom Sarajevo”. Ook een deel van de zware wapens van de moslim-strijdkrachten zou nu onder toezicht staan. De VN-generaal voegde eraan toe dat de waarnemers niet de bevoegdheid hebben de kannonnen het zwijgen op te leggen en dat er ook geen mogelijkheid is om vast te stellen of alle Servische wapens op de elf afgesproken punten bijeengebracht zijn.

Artsen vrezen het uitbreken van een tyfusepidemie in Sarajevo. De eerste gevallen zijn al gesignaleerd en de ziekte heeft een incubatieperiode van veertig dagen. (Reuter, AP)