Leider Sendero Luminoso gepakt

MEXICO-STAD, 14 SEPT. Abimael Guzmán Reynoso, de mysterieuze leider van de Peruaanse terreurbeweging Sendero Luminoso ("Lichtend Pad'), is zaterdagavond gearresteerd. Tegelijk met Guzman (57) werden zeven andere leden gearresteerd van het zogeheten Centraal Comité, onder wie "nummer twee' Elena Iparraguire, zijn secretairesse Elvia Zanabria en Laura Zabrano, een andere vrouwelijke commandant.

De aanhouding van de top van de terreurbeweging is het resultaat van maandenlang recherchewerk van de anti-terreurpolitie Dincote. Vermoedelijk is een anonieme tip het aanknopingspunt geweest. Op het hoofd van Guzman staat een prijs van een miljoen dollar. De Sendero-top werd gepakt in een huis in de Limeense wijk Surco, tijdens een vergadering over terreuracties.

Volgens het hoofd van Dincote, generaal Antonio Vidal Herrera, boden Guzman en zijn medestanders geen verzet. De Sendero-leider zou hebben gezegd: “Nu is het mijn beurt om te verliezen”. De eerste beelden van de gevangen genomen Guzman werden vanmorgen door de Peruaanse televisie getoond tijdens een toespraak van president Alberto Fujimori. Fujimori omschreef Guzman als een “duivels genie” die een luxe leven leidde, terwijl de jongeren die hij voor Sendero had gewonnen als kanonnenvoer sneuvelden. De autoriteiten in Peru stellen dat Sendero zich "beschermgeld' laat betalen door de drugsmafia, en cocaboeren geld afperst. Fujimori hekelde de Europese landen - zoals België, Frankrijk, Groot-Brittannië, Zweden en Spanje - waar Sendero “ambassadeurs” heeft en zei letterlijk: “Terwijl wij onze doden begraven, maakt men zich daar druk over de mensenrechten van een groepje terroristen”.

    • Reinoud Roscam Abbing