Kapitein zou verstekeling in voet hebben geschoten; Onderzoek naar mishandeling

ROTTERDAM, 14 SEPT. De Koninklijke Marechaussee heeft een onderzoek ingesteld naar de behandeling van acht Nigeriaanse verstekelingen aan boord van het Nederlandse vrachtschip Daniella. De verstekelingen zeggen dat ze oorspronkelijk met tien man waren en dat twee man overboord zijn gezet. Een van hen zegt door de kapitein in zijn voet te zijn geschoten. Ook werden de acht tijdens de tocht vastgeketend.

Afgelopen donderdag werden de verstekelingen overgedragen aan de rivierpolitie van Rotterdam. Vier van hen hadden identiteitspapieren bij zich en werden de volgende dag op kosten van de reder op een vliegtuig naar Nigeria gezet. Van vier andere verstekelingen kon de identiteit niet worden vastgesteld. De rivierpolitie zag in hun klachten geen aanleiding voor nader onderzoek.

Conform het huidige zeerecht werden de vier verstekelingen aan boord van de Daniella teruggeplaats. Zaterdag werden de vier in IJmuiden door de marechaussee voor nader onderzoek van boord gehaald. Een woordvoerder van de rivierpolitie vraagt zich af “waar ze bij de marechaussee eigenlijk mee bezig zijn.”

Volgens het logboek van de Daniella zouden de verstekelingen op 26 augustus, twee dagen na vertrek uit de haven van Lagos, zijn ontdekt. Ze werden ondergebracht in de loodsboten op het dek van het schip en daar van water, proviand, sigarettten en schone kleding voorzien. Wel werden ze vastgeketend. In de volgende dagen ontstonden er volgens het logboek moeilijkheden, onder andere over een gestolen fles rum. De verstekelingen kregen zwellingen aan de enkels, waarna werd besloten de ketens voorlopig te verwijderen. Toen ze rond de bemanningskwartieren bleven rondhangen en “bedelden om sigaretten”, besloot de gezagvoerder ze “hardhandig ut het kantoor te werken”, waarbij enkele waarschuwingsschoten in de lucht werden gelost. Volgens het logboek zou een van de mannen tijdens het incident een voetwond hebben opgelopen, die werd behandeld met peniciline. De verstekeling zegt echter tijdens het incident gericht door de kapitein in zijn voet te zijn geschoten. De marechaussee brengt hem vandaag naar het ziekenhuis om vast te stellen of zijn verwonding een schotwond betreft.

Kamerlid Sipkes van Groen Links zal over de affaire vragen stellen aan staatssceretaris Kosto (justitie). Groen Links vreest dat de behandeling van verstekelingen slechter zal worden als een wetvoorstel wordt aangenomen dat het vervoer van verstekelingen tot een strafbaar feit maakt.