Het CDA en het positieve denken

Voor kijkers van Super Channel en Sky Channel is hij geen onbekende. Dr. Robert Schuller, succesvol Amerikaans tv-predikant, leider van een bedrijf (Chrystal Cathedral) van 40 miljoen en geestelijk adviseur van groten der aarde als Reagan, Bush en Jeltsin.

In Nederland sprak hij onlangs met belangrijke leden van de CDA-top, onder wie premier Lubbers en fractievoorzitter Brinkman. Niet alleen ex-premier Van Agt, ooit te gast in Schullers show in Amerika, had de hand in dat bezoek. Ook J. Post, vice-voorzitter van de CDA-Kamer kring Haarlem en directeur van de Europese poot van Schullers bedrijf (Hour of Power), had zijn partijcontacten goed benut.

Post had Schuller enkele jaren geleden bij Brinkman, toen nog minister van WVC, geïntroduceerd om over de oprichting van een Europese dochter van zijn Amerikaans bedrijf te praten. De beoogd opvolger van Lubbers als CDA-lijstrekker was volgens Post “erg onder de indruk van doctor Schuller” geweest “vanwege diens positieve en creatieve denken. Nederlanders denken vaak in termen van problemen, Schuller kent alleen uitdagingen. Dat sprak Brinkman zeer aan.”

Vorige week bracht dezelfde positieve denker Brinkman echter in verlegenheid. Tijdens een kerkdienst in de St. Bavo in Haarlem, waar ook Lubbers en Van Agt waren, begroette Schuller vanaf de kansel Brinkman als “toekomstig minister-president van Nederland”. Schuller zei het van Lubbers zelf te hebben gehoord. De Rijksvoorlichtingsdienst bestempelde de uitlatingen van Schuller naderhand als “volslagen onzin”. “Die Amerikaan heeft er niets van begrepen”, voegde de voorlichter er aan toe.

Dat was nog niet alles. VARA's Achter het Nieuws, dat het betreffende deel van de dienst uitzond, meldde dat Brinkman niet meer bereikbaar was geweest voor commentaar; hij had voor het einde van de dienst de kerk verlaten. Brinkmans voorlichter Frits Wester liet dit bericht aan het einde van de uitzending onmiddellijk rectificeren. Brinkman was de hele dienst aanwezig geweest en hij had geen verslaggever gezien. Stel je voor dat de indruk zou ontstaan dat de beoogd CDA-leider zich in een kerk verveelt. (KV)

    • Cees van der Malen
    • Kees Versteegh