Gullit kan bij Milan gaan, als hij dat wil

ROME, 14 SEPT. “Ik voel dat ik er tegen Pescara bij zal zijn”, had Ruud Gullit vorige week gezegd. Maar na zijn tegenvallende optreden woensdag in de oefeninterland van Nederland tegen Italië had Milan-trainer Fabio Capello hem gisteren in Milaan achtergelaten. En clubvoorzitter Silvio Berlusconi nam zaterdag een voorschot op een mogelijk vertrek van Gullit: als hij weg wil, moet hij maar gaan.

“Ik zou nooit de sterkste club ter wereld verlaten voor een ander team, maar als hij erop staat...”, zei Berlusconi. “Ruud heeft ons veel gegeven, maar wij ook aan hem.” Gullit moet bij Milan de concurrentie om een plaats aangaan met Lentini, Donadoni en Savicevic. Deze onzekerheid is zijn spel niet ten goede gekomen: mede doordat hij wegens een rugblessure wat later op gang is gekomen, heeft Gullit dit seizoen nog niet kunnen spelen.

Berlusconi, die zaterdag een bezoek bracht aan het trainingskamp Milanello, maakte duidelijk dat het een ongewilde samenloop van omstandigheden is dat Milan nu over zes buitenlanders beschikt, terwijl per wedstrijd maar drie mogen meespelen. “Er hadden vier buitenlanders moeten zijn, de drie Nederlanders plus Papin,” zei Berlusconi. “Maar Boban heeft Olympique Marseille geweigerd en Savicevic was alsnog beschikbaar toen we alle hoop al hadden opgegeven.”

Savicevic was gisteren, met Van Basten en Rijkaard, mee naar Pescara, maar hij kon niet imponeren. Een paar goede momenten werden afgewisseld met veel fouten en slordigheden. Het was mede door het falende middenveld, waar Rijkaard onzichtbaar was, dat Milan na een half uur in de eerste helft op 4-2 achter stond tegen nieuwkomer Pescara. Libero Baresi, weer terug na een blessure, en Costacurta maakten een eigen doelpunt. Het was opnieuw Marco van Basten die Milan redde, met een hattrick.

Maar ondanks de magere 5-4 overwinning, die Milan na twee wedstrijden alleen op kop brengt in de Serie A, was trainer Capello ontevreden. Milan heeft moeite om op gang te komen. Ook de voor veel geld aangekochte Lentini, van wie Berlusconi zei dat deze eigenlijk pas volgend jaar had moeten komen maar nu al was gekocht om Juventus vóór te zijn, deelde in de malaise. Capello heeft nog niets willen zeggen over de opstelling in de Europacupwedstrijd woensdag tegen de Sloveense club Ljubljana.

    • Marc Leijendekker