Foto: HONOLULU - Auto's rijden zaterdag langs ...

Foto: HONOLULU - Auto's rijden zaterdag langs omgevallen elektriciteitskabels op het eiland Kauai, in het noorden van de Hawaii-archipel, na de verwoesting vrijdag door de orkaan Iniki.

Alle stroomvoorzieningen en telefoonleidingen zijn buiten gebruik en het vliegveld is gesloten. De schade die de orkaan heeft veroorzaakt, wordt voorlopig geschat op een miljard dollar, maar zal waarschijnlijk nog stijgen als de totale schade bekend wordt. De Amerikaanse regering heeft gisteren militaire troepen en voorraden naar het eiland Kauai gestuurd, dat afgelopen vrijdag werd getroffen door de orkaan Iniki. Vier mensen kwamen hier bij om het leven, zeker honderd raakten gewond en meer dan 8.000 inwoners raakten hun huis kwijt. Grote delen van Kauai zijn inmiddels door president Bush uitgeroepen tot rampgebied. De orkaan, de zwaarste die Hawaii deze eeuw heeft getroffen, ontwikkelde op sommige plaatsen een windkracht van 250 kilometer per uur. Bush beloofde de 90.000 inwoners van het eiland bij te staan “in tijden van nood”. Meer dan 600 soldaten, een vliegdekschip en een aanvoerschip met voedsel, tenten en drinkwater zijn inmiddels naar het rampgebied gestuurd. Iniki was afkomstig uit hetzelfde lage drukgebied als de orkaan Andrew, die van 24 tot 27 augustus grote vernielingen aanrichtte in het zuiden van de Verenigde Staten. Na die storm werd president Bush verweten te weinig hulp aan de getroffen Amerikanen te bieden. (Foto AP)