DEINING ROND EUROPEES MONETAIR STELSEL: LIRE DEVALUEERT, DUITSE RENTE OMLAAG; Eindelijk weer lachende gezichten op de beurs

AMSTERDAM, 14 SEPT. “Normaal gesproken zaten we hier de laatste tijd een beetje te slapen”, zei een onrustig heen en weer lopende hoekman vanmorgen op de beursvloer van de Amsterdamse effectenbeurs. Maar dit was geen normale maandagochtend. Dit was de ochtend waarop de handel al maanden had zitten wachten. De rente zou verlaagd worden en dat veroorzaakte op de beursvloer een drukte die er lang niet meer was geweest.

Toen vanmorgen om half tien de handel na de traditionele gongslag van start ging, keken de aanwezigen gespannen naar het grote koersenbord. Algemeen leefde de verwachting dat de handel zou profiteren van een rentedaling en een hogere dollarkoers. Iedereen had er zin in. Er gebeurde weer eens iets op het Damrak.

Niet bekend

“Eindelijk weer lachende gezichten”, riep een handelaar. “Kijk hem eens genieten”, zei een hoekman die beursvoorzitter drs. B.F. baron van Ittersum op de ballustrade ontwaarde. “Dit is het leukste wat er is. Dit maakt ons vak”, merkte een ander enthousiast op. “Er is eindelijk een bodem gelegd in de daling van de afgelopen tijd”. Na drie kwartier handel stond de EOE-index, de meeste gehanteerde stemmingsindex op de beursvloer, ruim negen procent hoger dan bij de opening.

Toen om kwart voor elf eindelijk bekend werd dat de Duitse Lombardrente met een kwart en het disconto met een half procent wordt verlaagd, klonk overal geroezemoes. “Te weinig. Wat is nou een kwartje.” Teleurgestelde hoeklieden renden op en neer om zich te beraden op de nieuwe situatie. De EOE-index reageerde meteen en de winst van de index liep met een paar procent terug. Maar de stemming was dermate goed dat de EOE tegen het middaguur weer verder aantrok.