D'Ancona wijst gratis geven van drugs niet af

DEN HAAG, 14 SEPT. Minister d'Ancona (WVC) wijst de plannen van de Rotterdamse politie om onder streng toezicht hard-drugs te verstrekken aan een kleine groep criminele druggebruikers niet op voorhand af. Haar collega Hirsch Ballin (justitie) keerde zich vorige week ronduit tegen het plan.

Voor de Nos-radio zei d'Ancona dat als onderdeel van “de gigantische problemen” in de grote steden met drugsverslaafden gekeken moet worden in welk “totaalpakket” het Rotterdamse experiment past. Pas als dat duidelijk is, moet er een definitieve beslissing over worden genomen, vindt de minister.

d'Ancona: “Ik geloof niet dat het mij past om meteen te roepen dat ik het voorstel omhels, maar nog minder verwerp ik de voorstellen zoals die worden gedaan”. Een woordvoerder van WVC liet vanochtend weten dat d'Ancona voorlopig de besluitvorming in de Rotterdamse gemeenteraad afwacht.

Secretaris Th. van Berkestijn van de artsenorganisatie KNMG ziet niets in het plan van de Rotterdamse politie om een groep verslaafden gratis heroine te verstrekken. De politie wil daarmee de overlast aanpakken die de verslaafden veroorzaken.

Artsen zijn er volgens Berkestijn om zieke mensen te helpen maar niet om de maatschappij te verlossen van “lastige” mensen. “Een arts moet vanuit zijn professionaliteit een verslaafde helpen. Hij kan op medische indicatie iets toedienen. Maar ik ken geen medische indicatie voor heroine.”

Volgens de KNMG-secretaris is het plan van de politie niet ingegeven door bezorgdheid met het lot van de verslaafden. “Nee, de politie gaat, overigens terecht, piepen omdat zij het probleem niet meer aankunnen.”