Damrak stijgt fors op renteverlaging

AMSTERDAM, 14 SEPT. Voor de Europese beurzen was de herschikking van de wisselkoersen binnen het EMS, in combinatie met een aangekondigde Duitse renteverlaging, een flinke stimulans. Ook op de Amsterdamse beurs werd de week goedgemutst ingezet.

AMSTERDAM Vanochtend werd in spanning afgewacht of en zo ja in welke mate De Nederlandsche Bank de renteverlaging van de Duitse Bundesbank zou volgen. Halverwege de morgen werd bekend werd dat de Bundesbank het Duitse disconto met ingang van morgen met een half procent zal verlagen. De Nederlandsche Bank reageerde met een verlaging van de officiële tarieven met een kwart procent, ingaande morgen. Hierdoor komen het Nederlandse en het Duitse disconto op hetzelfde niveau te liggen (8,25 procent). De aanvankelijk euforisch gestemde beurs werd door de enigszins als mager beoordeelde renteverlaging wat teleurgesteld. Dit deed de koersen licht terugzakken terwijl de stemming ook werd getemperd door een weer licht inzakkende dollar. De koers van de Amerikaanse munt liet vanmorgen een wisselvallig verloop zien. Na een een top van rond 1,6850 gulden, zakte de dollar daarna in tot even boven 1,65 gulden en herstelde zich tegen het einde van de ochtend naar 1,6699 gulden. Vrijdag noteerde de dollar nog 1,6328 gulden.

Vooral de hoofdfondsen schoten bij opening van de markt als een raket omhoog. Akzo noteerde 146 (plus 5,30), Unilever 190 (plus 6,80), Wessanen 92,30 (plus 3,20) en Ahold opende 2,80 hoger op 77,50 gulden.

Rond half twaalf stond Koninklijke Olie op 143,40. Omdat het fonds vandaag ex 3,60 gulden dividend wordt verhandeld, betekende dat een winst van 2,70 gulden. KLM liep op met 80 cent tot 29,90 en Philips pakte twee kwartjes op 23,90. Elders waren de winsten kleiner, maar toch nog heel behoorlijk.

De EOE-index opende met een winst van bijna tien punten maar stond tegen het middaguur met 287,88 op een iets lager peil met een winst van 8,14 (plus 2,91 procent).

In de rentesector waren de staatsobligaties vast. De jongste 8¼ procent staatslening liep 1½ punt op. Andere leningen stegen met een vol punt. Op de financiële termijnmarkt in Amsterdam moesten vrijwel direct na de opening van de handel de zaken voor de meeste aandelenfutures voor een half uur worden opgeschort.

LONDEN In Londen opende de FTSE index van 100 aandelen maar liefst 99,5 punten hoger op 2.470,4, een winst van niet minder dan 4,2 procent. Na ruim een half uur handelen zakten de koersen weliswaar iets in maar de stijging was toch nog 63 punten.

FRANKFURT De Duitse aandelenbeurs was vanochtend vast gestemd in afwachting van de aangezegde renteverlaging. De Dax-30-index schoot bij aanvang van de handel direct al met bijna 50 punten omhooog naar 1.578 met een stijging van de aandelenkoersen over een breed front maar vielen later weer terug

TOKIO Het Nikkei koersgemiddelde van 225 aandelen boekte een flinke stijging van 363,61 punten ofwel twee procent tot 18.471,40. Vrijdag was het gemiddelde nog met ruim 800 punten gekelderd. De aangekondigde renteverlaging in Duitsland had een positief effect op de koersontwikkeling.