Arabische Liga wil geen inmenging in Iraks zaken

KAIRO, 14 SEPT. De Arabische Liga heeft het afgelopen weekeinde opgeroepen tot niet-inmenging in Iraks aangelegenheden, en daarmee verhuld afstand genomen van het geallieerde vliegverbod voor de Iraakse luchtmacht boven het zuiden van Irak. In de marge van de ministersconferentie in Kairo heeft de Egyptische minister van buitenlandse zaken Amr Moussa onverwachts zijn Iraakse ambtgenoot Saeed al-Sahaf ontmoet.

Volgens de secretaris-generaal van de Liga, de Egyptenaar Abdel-Meguid, volgde de Arabische oproep op “een onderzoek naar Iraks blootstelling aan inemnging in zijn interne aangelegenheden”. De verklaring sloeg duidelijk op de geallieerde maatregel - hoewel die niet met zoveel woorden werd genoemd - die naar veel Arabische landen vrezen kan leiden tot uiteenvallen van Irak. De Liga onderstreepte wat dat betreft haar “verlangen Iraks onafhankelijkheid en de eenheid van zijn volk en grondgebied te bewaren”.

De ontmoeting tussen de ministers Amr Moussa - een naaste medewerker van president Mubarak - en Sahaf vormde het eerste officiële contact op dit niveau tussen Egypte en Irak sinds de Iraakse invasie van Koeweit. Egypte maakte indertijd deel uit van de coalitie die Irak weer uit Koeweit sloeg. Volgens waarnemers ter plaatse weerspiegelde de bijeenkomst de Egyptische frustratie over Kairo's verlies aan invloed. Die ontwikkeling is de laatste tijd onder andere gebleken uit de afkondiging van het vliegverbod, ondanks Egyptes bezwaren daartegen. Ook is die gebleken uit de weigering van de Golfstaten zich te houden aan hun belofte van een jaar geleden een regionale defensiemacht te vormen, waaraan Egypte en Syrië tegen aanzienlijke betaling een grote bijdrage zouden leveren. De Golfstaten prefereren in principe de Amerikaanse paraplu. (Reuter, AFP)