Tegen wil en dank

In de jacht op volledige zeggenschap over Bank Brussel Lambert blijkt dat ING alsnog heeft geleerd van de fouten van Amro.

De vrijage van Amro met de Belgische Generale Bank mislukte omdat Amro niet wilde overnemen, maar wilde fuseren. De mislukking was te wijten aan het verschil in macht tussen Nederlandse en Belgische aandeelhouders. Bij de Generale kon men niet geloven dat Amro als veruit de machtigste partij bereid zou zijn de helft van de zeggenschap in de nieuw te vormen bank prijs te geven. Dat druist in tegen de Belgische gewoonte dat altijd één aandeelhouder de macht heeft. Nederlanders zijn daarentegen gewend aan aandeelhouders die weinig te vertellen hebben. ING heeft zich nu, onder druk van de machtige Belgische aandeelnhouders in BBL geschikt in de Belgische gewoonte. En dat betekent dat het Nederlandse concern alle aandelen van BBL zal moeten overnemen. Dat gaat tegen wil en dank, maar gelukkig voor ING hebben de aandeelhouders thuis daar naar goed Nederlands gebruik weinig tegen in te brengen.