Rembrandthuis krijgt 31 etsen van Joris van Vliet

AMSTERDAM, 11 SEPT. Het Rembrandthuis heeft een verzameling van 31 etsen van Joris van Vliet ten geschenke gekregen van de Winterthur Groep, een van oorsprong Zwitsers verzekeringsconcern. Aanleiding was een bezoek van de raden van bestuur en commissarissen van Winterthur aan Amsterdam, waar het bedrijf sinds 1875 actief is.

Over Joris van Vliet is weinig bekend. Hij werd waarschijnlijk in 1610 geboren in Delft. In opdracht van Rembrandt maakte hij prenten van elf van diens schilderijen. Rembrandt had dit idee overgenomen van Rubens. Het mooiste voorbeeld uit de nu geschonken collectie van 31 prenten is De doop van de kamerling uit 1631, een reproductie van een inmiddels verdwenen schilderij. Behalve reproductie-grafiek maakte Van Vliet ook etsen naar eigen idee met als onderwerp zwervers, bedelaars, marskramers en interieurs.

Het Rembrandthuis wil zijn verzamelbeleid uitbreiden met werken van voorlopers en leerlingen van Rembrandt. Het bereidt een tentoonstelling voor over de samenwerking tussen Rembrandt en Van Vliet.