Michel Perron ontkracht Zia Mahmoods toverkunst

De redactie van het Zaterdags Bijvoegsel heeft besloten de bridgerubriek in ere te herstellen en mij is gevraagd daaraan mee te werken. Misschien is het goed te vermelden dat ik al enige jaren IMP uitgeef, een tijdschrift voor wedstrijdspelers, en sinds kort ook Bridge Beter Magazine, een puzzel- en leerblad voor iedere bridger.

Het is voor mij een goed moment om met de bridgerubriek te beginnen omdat we net de Olympiade achter de rug hebben met voor Nederland een aansprekend resultaat. In het Noorditaliaanse kuuroord Salsomaggiore behaalde een jeugdig open team de derde plaats achter Frankrijk (goud) en de Verenigde Staten.

Het Nederlandse brons was voor velen een verrassing. Wie de ontwikkelingen van het topbridge een beetje volgt hoeft hierover toch weer niet zo verbaasd te zijn. Dat Nederland dit keer zo ver kwam heeft een aantal voor de hand liggende oorzaken. De internationale krachtsverhoudingen liggen lang zo ver niet meer uiteen als in vroeger dagen. Wereldtitels behaald door relatief kleine bridgenaties als IJsland (1991) en Duitsland (1990) zijn illustratief. Ons land heeft altijd wel een arsenaal echt goede spelers gekend. Nieuw is dat het laatste jaar via een structurele aanpak en keihard werken een hecht team is gesmeed dat voor niemand onder hoeft te doen.

De drie uitverkoren paren hebben zich tijdens het evenement dat twee weken duurde meer dan waargemaakt. Nederland speelde on-Nederlands, wat inhield dat de zwakke landen voor het eerst allemaal met grote cijfers werden ingemaakt. Dat is noodzakelijk om genoeg wedstrijdpunten in de voorronde te scoren en een plaats te verdienen in de kwartfinale.

Het afslachten van zwakke broeders is een specialiteit van Jaap van der Neut en Marcel Nooijen. De uitverkiezing van deze debutanten was alleen daarom al gerechtvaardigd. Gaandeweg werd de tegenstand sterker en werd in toenemende mate een beroep gedaan op de twee andere paren. Onze toppers Enri Leufkens en Berry Westra voldeden zoals gewoonlijk aan de verwachtingen. Zij hadden de zwaarste job, omdat zij door coach Erik Kirchhoff zo veel mogelijk tegen de sterke paren werden opgesteld. Na een aarzelend begin groeiden de eveneens debuterenden Bauke Muller en Wubbo de Boer naar grote hoogten. Zij werden door de aanwezige experts als de revelatie van het toernooi bestempeld.

Helaas vormden de verrichtingen van ons damesteam een teleurstelling. Onze vrouwen, vaak goed voor een ereplaats, werden dit keer hardhandig in de kwartfinale uitgeschakeld door de latere verliezend finalist Groot-Brittannië. Oostenrijk won het vrouwentoernooi.

Dat Frankrijk vorig weekeinde het goud bij de mannen haalde is niet bevreemdend. De Fransen hebben altijd een toonaangevende rol gespeeld in het wereldbridge. Het team dat nu won telde twee absolute topparen, Paul Chemla-Michel Perron en Alain Lévy-Hervé Mouiel. Deze vier heren zijn door de wol geverfde professionals die al eerder voor hun land grote successen behaalden. Zo waren Chemla en Perron in 1980 al eens Olympisch kampioen. Het derde paar, Pierre Adad-Maurice Aujaleu draaide niet lekker en werd, toen het er echt toe deed, niet meer opgesteld.

Michel Perron speelde een indrukwekkend toernooi. Van hem een handje tegen Pakistan.

WestOost

ß7 B853ß7 -

ß6 95ß6 AHB843

ß5 103ß5 A98765

ß4 A8543ß4 9

Perron moest als Oost 5ß5 afspelen. Zuid zat de befaamde Zia Mahmood, een van de sterkste spelers ter wereld. Zia, die de bieding had geopend met 1ß7 maar verder alleen maar had gepast, startte met ß7A die Perron troefde. Perron realiseerde zich dat de troeven niet slechter dan 3-2 mochten zitten maar ook dat hij van de hartens moest leven en begon derhalve eerst eens met het slaan van ß6A. Hij was van plan ook ß6H te spelen en als ß6V dan niet zou zijn gevallen een derde harten in dummy te troeven in de hoop dat de man met de doubleton troef niet ook de doubleton harten zou bezitten. Toen Zia onder ß6A, ß6V deponeerde ging de Fransman in trance. Tegen een gewone sterveling mag je verwachten dat ß6V sec zit en ga je naderhand op ß610 bij Noord snijden. Maar Zia is geen gewone tegenstander, dat wist Perron ook wel. De Fransman speelde eerst maar eens troefaas en troef na en toen hij daarna weer aan slag kwam vervolgde hij met ß6H, waaronder de tien bij Zia viel.

Het dumpen van ß6V was een briljante manoeuvre van de Pakistaanse kaarttovenaar. Dat Michel Perron zich hierdoor niet liet verleiden tot een verliezende snit op ß610 getuigt van een minstens zo grote klasse. Vermoedelijk had hij de juiste conclusie getrokken uit twee kleine aanwijzingen: met een singleton ergens zou de immer agressieve Zia uit eigen beweging 4ß7 hebben geboden (zijn partner had onderweg geïnviteerd voor de manche in schoppen) of had hij wellicht tegen het hoge ruitencontract met zijn singleton kunnen uitkomen. Omdat dit allemaal niet was gebeurd taxeerde de Fransman Zia niet meer op een singleton harten. Dit was het hele spel:

Zuid gever,

Niemand kw.

Noord ß7 HV74

ß6 762

ß5 VB4

ß4 H106

WestOost

ß7 B853ß7 -

ß6 95ß6 AHB843

ß5 103ß5 A98765

ß4 A8543ß4 9

Zuid

ß7 A10962

ß6 V10

ß5 H2

ß4 VB72

Voor een speler is het zeer bevredigend wanneer een goede aanpak wordt beloond. Ook het volgende spel is daar een voorbeeld van. Het werd gespeeld door de Nederlander Marcel Nooijen in de wedstrijd tegen Argentinië.

Noord

ß7 AHV1076

ß6 103

ß5 VB9

ß4 V3

Zuid

ß7 82

ß6 AB7

ß5 A62

ß4 A10864

Nadat Oost harten had tussengeboden mocht Nooijen op de Zuidplaats 3SA spelen. West kwam met ß62 uit die via de drie en de vrouw naar het aas van Zuid liep. Als de schoppens zich normaal gedragen heb je ruim voldoende slagen. Maar het contract komt in gevaar als je begint met ß7A, ß7H en ß7V en de schoppens blijken 4-1 te zitten. Nooijen vond probleemloos het safety play dat hem ondanks een 4-1 zitsel altijd het contract doet thuisbrengen. In slag twee speelde hij uit de hand een kleine schoppen en legde in dummy de tien. Als ß7B achter de tien zit zijn er maar vijf schoppenslagen, maar het contract is zo wel altijd gehaald. Nooijen werd in de praktijk extra beloond omdat West viermaal ß7B bleek te hebben. Overigens werd dit gedegen stukje techniek aan heel wat andere tafels (iedereen speelde dezelfde spellen) gekopieerd. Je speelt tenslotte een topevenement.

    • Jan van Cleeff