Maas pakt uit

Drs.ing. C. Maas dineerde vroeger al met dr. W. Duisenberg. Hij blijkt zijn oude disgenoot niet te zijn vergeten. Afgelopen week ontmoetten zij elkaar bij 's Rijks Munt. Ze leven niet meer op voet van gelijkheid: Maas verdient meer, maar Duisenberg kreeg van 's Rijks Muntmeester het eerste spel Muntslag uitgereikt. Maas mocht het spelletje uitpakken.

Toen De Nederlandsche Bank vorig jaar zijn bezwaren tegen NMB-bankiers kenbaar maakte, was voor Internationale Nederlanden Groep (ING) Maas hét aanspreekpunt om uit te huilen. Maas was niet alleen lid van de raad van commissarissen van ING, maar hij had ook invloed op Duisenberg. Als thesaurier-generaal van Financiën was hij de enige die toegang had tot het wekelijks overleg tussen minister Kok en Duisenberg.

De Nederlandsche Bank is normaal voor banken onaantastbaar. De centrale bank vindt zichzelf de hoogste instantie: alleen aan het eigen geweten dient verantwoording afgelegd te worden. Financiën denkt daar anders over. Maas was daarmee de geheime pion van ING.

Als dank voor zijn werk bij Financiën kreeg hij in maart de positie in de raad van bestuur bij ING die door het voortijdige vertrek van een bestuurder was opengevallen.