Justitie: geen oproep Duitse tv voor meisje

DEN HAAG, 12 SEPT. Justitie heeft gegronde redenen geen verzoek te doen aan het Duitse opsporingsprogramma "Aktenzeichen: XY...Ungelöst' om aandacht te besteden aan het verdwenen Groningse meisje Nymphe Poolman. Dit oordeelde de president van de rechtbank in Den Haag, mr. A. van Delden, gisteren. De ouders van Nymphe gaan nu zelf proberen de zaak van hun dochter in het televisie-programma te krijgen. Dit heeft hun advocaat, mr. A. Moszkowicz, bekendgemaakt.

De ouders hadden in kort geding geëist dat Justitie medewerking aan het opsporingsprogramma moest bieden. Het meisje is sinds 28 november 1991 spoorloos verdwenen, tot nu toe heeft onderzoek niets opgeleverd. Niemand heeft Nymphe na haar verdwijning nog gezien. De ouders vestigen hun hoop op het Duitse tv-programma, dat gewoonlijk alleen op verzoek van justitie een opsporingsbericht uitzendt.

De officier van justitie weigerde medewerking omdat Justitie niet kon voldoen aan de criteria die het programma stelt. Er moeten aanknopingspunten zijn dat het om een misdrijf gaat en er dienen vragen te zijn die mogelijk kunnen leiden tot opsporing van de daders.

Rechtbankpresident mr. A. van Delden oordeelde dat justitie niet aan die criteria kan voldoen. “De justitiële autoriteiten vrezen inderdaad ernstig voor een misdrijf, maar concrete aanwijzingen zijn er niet.”

Moszkowicz gaat nu aan de redactie vragen of zij bereid is zonder het verzoek van justitie aandacht te besteden aan de verdwijning. “De redactie heeft mij eerder al laten doorschemeren dat zij niet zo zwaar tillen aan hun formele eis. Met het vonnis van de rechtbank in de hand kunnen we aantonen dat het geen louche zaak is maar een zeer serieuze. De rechtbankpresident heeft op puur formeel-technische redenen onze eis afgewezen”, aldus Moszkowicz.

Volgens een woordvoerster van de rijkspolitie in Groningen zijn er er na aanleiding van die publicaties in Duitse bladen de afgelopen weken enkele tips binnengekomen die op het moment onderzocht worden.