Inspectie signaleert gevaarlijke bacterie

ROTTERDAM, 12 SEPT. De Geneeskundige Hoofdinspectie heeft artsen en ziekenhuizen gewaarschuwd voor de terugkeer van een gevaarlijke bacterie die in de vorige en het begin van deze eeuw veel slachtoffers heeft gemaakt. Het gaat om de Streptococcus pyogenes die vanaf 1984 weer is gesignaleerd in onder meer de Verenigde Staten, Engeland, Noorwegen en Zweden. Uit enkele meldingen blijkt dat deze streptokok nu ook ons land weer heeft bereikt. Sommige patiënten zijn aan de infectie overleden.

Besmetting leidt tot ernstige infecties van spieren en pezen, keelontsteking en huiduitslag die als zware roodvonk wordt geclassificeerd, bloedvergiftiging en tot het toxic shock like syndroom. Dit is een aandoening die op de tamponziekte lijkt die in 1980 in de VS paniek veroorzaakte en een aantal sterfgevallen tot gevolg had onder tampongebruiksters. Die ziekte werd door een andere bacterie veroorzaakt. Kenmerken voor het syndroom zijn hoge koorts, lage bloeddruk en rode huiduitslag, vooral op handpalmen en voetzolen. Ondanks een agressieve behandeling met antibiotica is de prognose van een pyogenes-infectie volgens de Inspectie soms slecht. Van de patiënten met het toxic shock like syndroom overlijdt ongeveer 30 procent.

Zo'n honderd jaar geleden kwam de Streptococcus pyogenes nog veel in ons land voor en veroorzaakte ernstige aandoeningen als roodvonk, acuut reuma en kraamvrouwenkoorts. De bacterie leek uitgeroeid. Alleen als veroorzaker van hersenvliesontsteking bij pasgeborenen staat hij nog in de leerboeken.

De meeste varianten streptokokken zijn onschuldig, komen bij iedereen voor op de huid en in de luchtwegen. In de zeldzame gevallen dat streptokokken in de bloedbaan verzeild raken, is het gevaar op complicaties groter omdat veel typen giftige stoffen uitscheiden en de rode bloedcellen kunnen vernietigen. Bij een infectie zijn ze meestal met penicilline te bestrijden, maar Streptococcus pyogenes blijkt zich daar hardnekkig tegen te verzetten.

De oorzaak van de opleving van de Streptococcus pyogenes is nog niet bekend, schrijft de Inspectie.