Hoogovens neemt nieuwe maatregelen in staalbedrijf

ROTTERDAM, 12 SEPT. Hoogovens zal maandag een extra pakket maatregelen bekend maken “in verband met de negatieve resultaatsontwikkeling van het staalbedrijf”. Over de inhoud van het pakket van maatregelen maakte het bedrijf gisteren niets bekend.

In kringen rond het staalconcern werd gisternavond gevreesd dat het aantal te schrappen arbeidsplaatsen, dat eerder was gesteld op 1500 tot 1995, kan verdubbelen tot 3000. Deze zomer liet Hoogovens in overleg met regionale autoriteiten al dergelijke voornemens doorschemeren. Gedwongen ontslagen zouden daarbij niet kunnen worden uitgesloten.

Twee maanden geleden werd bekend dat Hoogovens plannen koesterde om de grootscheepse reorganisatie, die in 1990 begon, versneld uit te voeren. Onderdeel van die plannen is het terugbrengen van de investeringen. Een van de voornemens zou bijvoorbeeld zijn om een deel van de de busdiensten voor de werknemers van Hoogovens in Noord-Holland niet langer in eigen beheer te verzorgen. Waarnemers wijzen tevens op de plannen van het staalconcern om te snijden in orders en taken van toeleverende bedrijven. Bij Hoogovens werken 15.000 mensen.

Hoogovens kampt al geruime tijd met een negatieve resultaatsontwikkeling in het staalbedrijf. Het verlies van het concern over 1991 bedroeg 51 miljoen gulden. In de eerste helft van dit jaar was dat al opgelopen tot 70 miljoen gulden. Over geheel 1992 verwacht Hoogovens een verlies van 175 miljoen gulden. De problemen bij het concern worden met name veroorzaakt door overcapaciteit op de Europese staalmarkt en de toevloed van goedkoop staal uit de voormalige Oostblok-landen. In Duitsland werden deze week grootscheepse saneringen in de staalsector aangekondigd.

Een zegsman van de industriebond FNV zei gisteravond nog in het duister te tasten over de precieze aard van de maatregelen die Hoogovens maandag bekend zal maken. 's Ochtends hebben bestuursvoorzitter O. van Royen en bestuurslid M. van Veen een bijeenkomst met vertegenwoordigers van de vakbonden.