Het basketbalinstituut Den Bosch verkeert in ongewisse over voortbestaan; Uitwedstrijd voor Europa Cup is al een probleem

DEN BOSCH, 12 SEPT. Nog voor de competitie van start is gegaan verkeert het basketbalinstituut Den Bosch in het ongewisse over het voortbestaan van de club. Vorige week liet de in financiële nood verkerende sponsor Pro-Specs weten het driejarige contract, dat à raison van vier ton per jaar nog twee seizoenen doorliep, voortijdig te willen beëindigen. Daarmee werd het fundament weggeslagen onder het Bossche basketbal, dat in financieel opzicht in het verleden flink in de watten werd gelegd maar zich nu onder de oude naam EBBC op korte termijn aan een potentiële geldschieter moet trachten te verkopen.

Met de afkoopsom die beide partijen overeenkwamen en de steun van de businessclub en enkele subsponsors kan men in Den Bosch in ieder geval tot 1 november het hoofd boven water houden. Het meest pessimistische scenario voorziet na die datum in een opheffing van de Bossche basketbaltrots. Van een dergelijk triest toekomstbeeld gaat bij EBBC (Eerste Bossche Basketbal Club) vooralsnog niemand uit, al heeft de wel zeer plotselinge terugtreding van Pro-Specs bij het clubbestuur een mechanisme in gang gezet dat in de loop der jaren bijna als vanzelfsprekend op de achtergrond was geraakt.

Want naar Bossche begrippen is de club, met de nieuwe competitie voor de deur, aan haar lot overgelaten door de Koreaanse sportschoenenfabrikant, wiens produkten volgens eigen zeggen de voeten laten ademen, maar die nu voor de nodige benauwdheid in de Brabantse hoofdstad hebben gezorgd. De nood is inmiddels zo hoog dat afgelopen donderdag in het Europa-Cupduel met het Tsjechoslowaakse BVC Brno de met de oude sponsornaam bedrukte trainingsjacks moesten worden aangetrokken. Eerder al schoten de spelers tijdens het Flanders-toernooi uit eigen portemonnee de reiskosten voor om zo de financiële druk wat te verlichten.

Het bestuur onderneemt uit bezuinigingsoogpunt inmiddels pogingen beide wedstrijden voor de volgende ronde van het Europa Cup II-toernooi, tegen het uit de Oeral afkomstige Stroyteil Samara, in eigen huis af te werken. Want een reisje naar de bijna duizend kilometer voorbij Moskou gelegen Russische stad is volgens secretaris Ton Kapteijns “op dit moment best wel een probleem.”

Het zijn de bizarre noodsprongen van een club die in de loop der jaren zo vertrouwd was geraakt met geldelijke ondersteuning, dat het "tering naar de nering zetten' feitelijk al niet meer in het Bossche woordenboek voor kwam. Kapteijns geeft toe dat met name de ruim twaalf jaar durende sponsorverbintenis met Nashua, een relatie die zo'n beetje tot een huwelijk uitgroeide, tot een zekere apathie heeft geleid aangaande het aanboren van nieuwe financiële bronnen. “We hadden een hele fijne relatie met Nashua, in die tijd werden we acht keer landskampioen, hebben we verschillende keren de finalepoule in de Europa Cup gehaald. Maar eens komt aan zo'n verbintenis een eind, dat hadden we misschien eerder moeten beseffen.”

Volgens Kapteijns heerst er momenteel geen pessimisme bij EBBC maar “slechts een beetje bezorgdheid”, al beseft de Bossche secretaris dat de tijden van massaal in sportsponsoring genteresseerde bedrijven voorbij is in het basketbal. Nog voor de start van het seizoen '92-'93 haakten al vijf door geldelijke nood geteisterde clubs (Orca's Urk, Dockshop Doesburg, BC Eindhoven, Goba Gorinchem en DAS Delft) af. Bij Den Bosch diende de kentering zich vorig jaar al aan toen de club de grootste moeite had een nieuwe sponsor te strikken nadat Nashua Nederland b.v. het in april voor gezien hield. Pas in de laatste week van de play-offs om de landstitel dat seizoen werd Pro-Specs als redder binnengehaald, zij het dat de Bossche basketbalclub in vergelijking met de vorige sponsorovereenkomst op jaarbasis enkele tonnen moest inleveren.

Onder het motto "adverteren doet verkopen' hoopt EBBC zich weer in de markt te prijzen, al valt het voor coach Cor van Esch niet altijd mee zijn spelers op die marktfilosofie te attenderen. Donderdag wist hij het team vlak voor de al lang besliste tweekamp tegen Brno (het eerste duel werd met 101-73 gewonnen) nog de yell "Let's go!' te ontlokken. “Maar toen ik vervolgens de zaal betrad en zag dat er nog geen tien man op de tribune zaten, dacht ik ook even: waar doen we het nog voor”, gaf Van Esch blijk van tweeslachtige gevoelens over de reddingsoperatie bij de club.

Eén zekerheid, hoe paradoxaal ook, houdt club, de coach en de spelers overeind. Dat is het gegeven dat er zonder Den Bosch voor de meesten dit jaar geen basketbal bestaat. Of, zoals Tanno Pieters, die aan zijn derde seizoen bij Den Bosch hoopt te beginnen, het uitdrukt: “We moeten onszelf zo goed mogelijk zien te verkopen. Als we nu het hoofd laten zakken, is het definitief over en sluiten hier. Wat de spelers dan moeten doen? Niets, er zijn maar twee topclubs in Nederland: Den Bosch en Den Helder. Die laatste heeft de selectie voor dit jaar al rond en een andere club zou voor de meeste spelers een flinke stap terug betekenen.”

    • Leon van Eijndhoven